Sanningens ögonblick för May om brexit

Vi vet vad som är bra för det här landet, framhärdar Storbritanniens premiärminister Theresa May inför en av de viktigaste dagarna i hennes politiska liv.

I eftermiddag måste hon övertyga sin regering om att stödja det utkast till utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

Klockan 15 svensk tid i dag samlas den brittiska regeringen för överläggningar om det utkast som EU:s och Storbritanniens förhandlare nått fram till i Bryssel.

Redan i går kväll anlände ministrar till premiärministerns residens på Downing Street 10 i London för enskilda möten.

Om regeringen godtar förslaget i dag kan EU:s preliminära plan för ett extrainsatt toppmöte i november komma att förverkligas.

"Tar oss närmare"

Theresa May fick naturligt nog mängder av frågor om utkastet när hon deltog i dagens frågestund i det brittiska parlamentet.

– Regeringen kommer att mötas i eftermiddag och besluta om nästa steg. Jag är övertygad om att det här tar oss betydligt närmare det som det brittiska folket röstade om i folkomröstningen, sade May i parlamentet.

– Vi förhandlar om en bra uppgörelse för Storbritannien, som tar tillbaka kontrollen över våra pengar och lagar. Vi försvarar jobb och säkerhet och landets integritet, sade May – utan att gå in på några detaljer om vad utkastet innehåller.

Toppmöte väntar?

När Labourledaren Jeremy Corbyn undrade om Storbritannien på egen hand kommer att kunna lämna den så kallade backstop som planerats in fick han dock inget rakt svar.

– Det måste finnas en backstop som säkerhetsmekanism. Men vi vill inte hamna i ett läge där det kan bli bekvämt för EU att hålla oss kvar i ett backstopläge för evigt. Därför kan inte en backstop vara permanent, svarade May – utan ytterligare detaljer.

Från Irland meddelar samtidigt premiärminister Leo Varadkar att det kan bli ett extra toppmöte "i slutet av månaden", rapporterar Reuters.

Varadkar lovar samtidigt att hålla en omröstning i det irländska parlamentet om texten i utträdelseavtalet.

Irland kan dock inte på en egen hand stoppa en uppgörelse, om övriga EU-länder godkänner den.

Detaljer läcker ut

Enligt det irländska tv-bolaget RTÉ, som tidigt fick uppgiften att ett utkast färdigställts, innebär överenskommelsen en tillfällig tulluppgörelse som omfattar hela Storbritannien, med särskilda regler för Nordirland som ska garantera att det inte införs en hårt reglerad gräns mot Irland.

I det förslaget ingår också en revideringsklausul för att avgöra vem som har rätt att ändra eller riva upp utträdesavtalet. Enligt brittiska medier föreslås att ett sådant beslut ska kunna fattas av en form av skiljenämnd, med lika många brittiska som EU-medlemmar.

Frågan om gränsen på den irländska ön har varit en av nyckelfrågorna som det dividerats om in i det sista i brexitförhandlingarna.

"Svårt att sälja in"

Från nordirländska unionistpartiet DUP, vars stöd är nödvändigt för att ge premiärminister May en majoritet i underhuset, var de inledande kommentarerna minst sagt avvaktande.

– Det svåra för May är om hon kan göra alla nöjda? Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt att sälja in, skulle jag tro. Men låt oss vänta och se hur detaljerna ser ut, sade DUP:s biträdande partiledare Nigel Dodds till BBC i Nordirland.

Framför allt finns samtidigt ett starkt motstånd inom Mays eget parti, Konservativa partiet.

Den förre utrikesministern Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg, några av Konservativa partiets tyngsta brexitförespråkare i parlamentet, anser att May har sålt ut hela Storbritannien. Johnson liknar det vid att landet blir en vassalstat till EU och Rees-Mogg säger att det vi vet om utkastet i nuläget är "djupt otillfredställande", rapporterar Reuters.

Tvekande ministrar

Även inom den brittiska regeringen finns en mängd tveksamma ministrar, däribland Mays egen brexitansvarige, Dominic Raab. Också exempelvis biståndsminister Penny Mordaunt, miljöminister Michael Gove och arbetsmarknadsminister Esther McVey nämns bland de ministrar som kan tänkas hoppa av om de inte fullt ut stödjer utkastet till uppgörelse.

Även hos oppositionen höjs röster redan innan utkastet presenterats. Labour-ledaren Jeremy Corbyn säger att hans parti kommer att rösta nej i parlamentet till alla brexitavtal som inte uppfyller de villkor som partiet satt upp.

TT