Ny rättegång väntar troligen för Kaj Linna

En ny rättegång väntar troligen livstidsdömde Kaj Linna. Efter Högsta domstolens beslut om resning vill kammaråklagare Jens Göransson nu att hovrätten prövar det uppmärksammade fallet på nytt.

Åklagaren har formellt motsatt sig Linnas ändringsyrkanden i fallet.

"Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar", säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

– Han redovisar sin uppfattning till hovrätten, men det är hovrätten som bestämmer, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till TT.

Nya bevis väntar

Nu ska hovrätten för övre Norrland ta ställning till bevisuppgifterna och avgöra huruvida det blir en ny rättegång eller ej.

– Det är väl mindre sannolikt att de avslutar (förundersökningen) utan förhandling om åklagaren motsätter sig det, säger Karin Rosander.

I den nya bevisningen ingår bland annat analyser av den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes i samband med det uppmärksammade rånmordet som Linna är dömd för. Två bröder angreps på sin gård i Kalamark utanför Piteå i april 2004. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

"Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar", säger Jens Göransson.

Rättegång i maj

Beskedet innebär att 54-årige Kaj Linna blir kvar i fängelse, där han suttit i drygt tolv år. Han dömdes mot sitt nekande och begärde resning av HD fyra gånger innan det beviljades i december förra året. Han har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Om åklagaren valt att avsluta den nya förundersökningen hade Kaj Linna släppts ur fängelset. Nu tyder mycket på att han hamnar i en ny mordrättegång, planerad att starta den 9 maj och pågå i två veckor.

TT