Ryssland på tapeten vid Tillersons utfrågning

Donald Trumps tilltänkte utrikesminister Rex Tillerson uppehöll sig inledningsvis vid frågor om Ryssland och Kina när han inför sin utnämning frågades ut i så kallade senatsförhör i dag. Tillersons nära relation med Ryssland och dess ledare har väckt frågor sedan han nominerades.

– Vi behöver öppen och rak dialog med Ryssland, slog Rex Tillerson fast när senatsförhören efter diverse artighetsfraser drog i gång.

Lite senare i förhören betonade Tillerson att han anser det viktigt att sluta "att alltid tänka på Ryssland som en motståndare och i stället som partner ibland".

Rex Tillerson är vd för oljejätten Exxon Mobil, och har varit nära vän med Rysslands president Vladimir Putin i flera år.

Kritik mot Kina

Han får också en fråga om han anser att Vladimir Putin är en krigsförbrytare, och svarar då att han "inte skulle använda det ordet",

Tillerson uppehöll sig också vid Kina när förhören inleddes och han varnade för att jättelandet driver sina egna mål och att Kina "inte tillräckligt har lyckats tygla Nordkorea".

– Det (Kina) har inte varit någon pålitlig partner genom att använda sitt inflytande till att tygla Nordkorea.

Under en stor del av förhöret grillades också Tillerson om hans tidigare uttalade skepsis mot sanktioner som vapen mot andra länder.

Tillerson avbröts också av en kvinna bland åhörarna som reste sig, lyfte en banderoll med ett budskap mot att utnämna Tillerson till utrikesminister och ropade miljöaktivistiska uttalanden. Kort efter att hon tvingats ut av poliser reste sig en annan kvinna och samma händelseförlopp upprepade sig.

Obamakritik

Inför förhören offentliggjordes också det som Tillerson väntades säga i senaten. Där framkom att han ska ta upp avgående president Barack Obamas politik mot den syriska regeringens användning av kemvapen mot sitt eget folk. Detta efter att ha sagt för flera år sedan att ett sådant agerande vore att gå över gränsen.

"Vi har gått igenom löften vi har gjort till allierade. Vi har sänt svaga eller oklara signaler med "gränser" som sedan har blivit fritt fram. Vi har inte insett att Ryssland inte tänker som vi gör".

TT-Reuters-AFP