Regeringen står fast vid utökat rökförbud

Regeringen håller fast vid sitt förslag om rökförbud på flera offentliga platser även i propositionen till riksdagen – trots invändningar från Lagrådet.

Det handlar om att förbjuda rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer. Men Lagrådet har pekat på att det är svårt att avgränsa områden utomhus och bestämma vem som har ansvaret, till exempel vid en allmän lekplats eller entrén till en lokal.

"Det är viktigt att förbjuda rökning på fler platser, jag ser till exempel lekplatser som särskilt viktiga. Vi väljer därför att gå vidare med förslaget. Det är avgörande lagstiftning om vi ska förändra normerna kring rökning och förbättra folkhälsan", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centern (C) och Sverigedemokraterna (SD) vill avvakta propositionen. För att få igenom förslaget räcker det dock med att C eller SD stödjer.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson är inte tillgänglig för kommentar men via presstjänsten låter partiet hälsa att man avvaktar med att ta ställning i frågan tills propositionen presenteras, vilket väntas ske i mars.

TT söker även SD för en kommentar.

TT