Lisbeth Palme har avlidit

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen. Hon blev 87 år.

Lisbeth Palme engagerade sig för barns rättigheter och minns med värme av många.

Lisbeth Palme föddes den 14 mars 1931 som dotter till ingenjören Christian Beck-Friis och Anna Beck-Friis.

Hon utbildade sig till barnpsykolog och var bland annat under en tid på 90-talet engagerad i ledande befattning för svenska Unicef-kommittén.

Hon var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.

"Stor sorg"

"Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång" skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i ett uttalande.

"Jag hade många fina samtal med Lisbeth Palme, oftast på Gotland och i samband med tal i Almedalen. Hon var en trogen åhörare där, alltsedan Olof Palme höll sitt första tal där för femtio år sedan".

Löfven beskriver också hur Lisbeth Palme länge arbetade med barns rätt, bland annat genom att se till att FN:s barnkonvention blev antagen 1989.

"Att värna barnets rätt är alltjämt en central politisk uppgift. Jag känner att det bästa sättet att hedra Lisbeth Palmes minne är att fortsätta det arbetet med största möjliga kraft", skriver Löfven.

"Fina, kloka"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar på Twitter Lisbeth Palmes bortgång: "Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid".

Även barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) skriver på Twitter: "Fina Lisbeth Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många."

I samband med mordet på Olof Palme 1986 var Lisbeth Palme det närmaste vittnet och i en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson som gärningsman.

TT