Norska staten har sålt sitt innehav i SAS

Det norska Närings- och fiskeridepartementet har sålt sina 37,8 miljoner aktier i SAS, motsvarande 9,88 procent av flygbolagets totala aktiebestånd. Det skriver den norska regeringen på sin hemsida.

Staten får 597 miljoner norska kronor, det vill säga cirka 650 miljoner svenska, för försäljningen.

"Regeringen har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare i SAS. Stortinget har flera gånger gett regeringen fullmakt att sälja ut sina aktier och den fullmakten har vi nu utnyttjat oss av" säger näringsminister Torbjørn Røe Isaksen på hemsidan.

Köparna är norska och utländska investerare.

Røe Isaksen tror inte att statens beslut kommer att påverka arbetsplatser eller det operativa arbetet inom SAS.

"SAS har haft en positiv utveckling senaste tiden och jag tror starkt på att de kommer att arbeta målmedvetet för att förbättra sin position. Vi anser att detta är ett bra tillfälle för att sälja vårt innehav" säger den norske näringsministern.

Den svenska staten är största ägare i SAS med 14,8 procent. Staten äger 56,7 miljoner SAS-aktier, värda drygt 1,2 miljarder kronor. Riksdagen har gett regeringen grönt ljus för att sälja innehavet i SAS och regeringen har flaggat för att man vill göra just det. I likhet med den norske ministerns uttalande har även Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) tidigare sagt att han "inte anser att staten är en långsiktig ägare av SAS".

TT