Spel utan licens kriminaliseras

Skatten på spelöverskottet landar som väntat på 18 procent och ett licenssystem kommer att ersätta det tidigare spelmonopolet. Det föreslås i den utredning som ska rita om den svenska spelmarknaden helt.

– Det här har varit en av mandatperiodens svåraste utredningar, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) när han fått utredningen i sin hand.

Han säger även att arbetet med att reformera den borde ha påbörjats tidigare.

– Regeringens utgångspunkt i det här arbetet har handlat om att staten ska återta kontrollen över spelmarknaden. Svensk lag ska gälla i Sverige, och det kräver att vi reglerar spellagstiftningen, säger Shekarabi.

Monopolet bort

Spelmonopolet kommer att försvinna, i praktiken är det redan borta, och i stället inrättas ett licenssystem där alla spelbolag får rättigheter och skyldigheter. Allt spel utan licens kommer att kriminaliseras. Utredningen förslår strängare påföljder än i dag.

– Det blir en lag som reglerar allting, säger utredaren Håkan Hallstedt vid en pressträff.

Spelsäkerheten blir en av de största skillnaderna för spelarna om utredningens förslag blir verklighet enligt Hallstedt.

Han får även frågan om hur troligt det är att utländska bolag som redan är verksamma i Sverige kommer att söka licens.

– Jag tror det finns väldigt goda möjligheter till det, svarar Hallstedt.

Viss konkurrens

Det kommer att finnas sex typer av spel i det nya licenssystemet: statligt spel, spel för allmännyttiga ändamål, vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel och spel på fartyg i internationell trafik. En del spel ska konkurrensutsättas, andra inte.

Skatten på spelöverskottet föreslås som väntat bli på 18 procent. Det kan jämföras med 15 procent i Storbritannien och 20 procent i Danmark. Vinster från spel hos bolag utan licens beskattas som inkomst av kapital.

TT