Senator: Trump sade "skithålsländer" på mötet

Donald Trump förnekar att han har sagt att Haiti och afrikanska länder är "skithålsländer". Men en amerikansk senator som var med på mötet i Vita huset bekräftar att presidenten använde uttrycket flera gånger.

Donald Trump hade kallat till sig kongressledamöter för att diskutera invandring under ett möte i torsdags, skriver The Washington Post. På dagordningen fanns frågan om huruvida invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa.

– Varför kommer alla dessa människor från skithålsländer ("shithole countries") hit? sade Trump enligt personer som var med, skriver tidningen.

Episoden bekräftas av flera andra stora mediers källor från mötet. Men Trump dementerar.

"Sade aldrig någonting nedsättande om haitier annat än att Haiti, uppenbarligen, är ett väldigt fattigt och problemtyngt land. Sade aldrig 'släng ut dem'. Påhittat av Demokraterna. Jag har en fantastisk relation till haitier. Borde förmodligen spela in framtida möten – olyckligtvis, inget förtroende!", skriver Trump på Twitter.

"Upprepade uttrycket"

Den demokratiske senatorn Dick Durbin intygar för MSNBC att Trump verkligen använde uttrycket på mötet.

– Det var då han fällde de nedriga och vulgära kommentarerna som benämnde de länder som de kommer från som 'skithål', det var det exakta uttrycket som presidenten använde, inte bara en gång utan flera, säger Durbin.

Många världen över har tagit fasta på citatet. Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättsorganisation (OHCHR), säger att uttalandet är rasistiskt.

– Om de bekräftas är detta chockerande och skamliga uttalanden från USA:s president. Jag är ledsen, men det finns inget annat ord man kan använda än rasistiskt, säger Colville, enligt nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki säger att uttalandet inte är acceptabelt.

– Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförallt för afrikanska medborgare, säger hon till AFP.

"Vulgäraste uttalandet"

Uttalandet är det mest vulgära som Trump har fällt sedan han blev USA:s president, anser Olle Wästberg, Sveriges tidigare generalkonsul i New York. Han tror dock inte att bilden av Trump kommer att förändras nämnvärt i varken USA eller omvärlden, med tanke på hans tidigare uttalanden om att mexikaner är våldtäktsmän, nigerianer bor i hyddor och att det fanns "väldigt bra människor på båda sidor" under demonstrationerna i Charlottesville då vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper deltog.

The New York Times har även rapporterat att Trump i juni i fjol sade att alla haitier "har aids", något som Vita huset har dementerat.

– Grovheten påverkar ytterligare i negativ riktning. Det är ännu vulgärare, det är skillnaden mot tidigare uttalanden. Men jag tror inte att det är någonting som i sak förändrar särskilt mycket. Ingenting som sker tyder på att han låter sig dämpas av någonting, säger Wästberg.

Kritik från båda läger

Både demokrater och republikaner reagerar starkt på uppgifterna.

– Vi kan nu säga, med 100 procents säkerhet, att presidenten är en rasist, som inte delar de värderingar som är inskrivna i vår konstitution, säger den demokratiske representanthusledamoten Luis Gutierrez, enligt AFP.

"Detta beteende från vårt lands ledare är oacceptabelt", skriver Mia Love, republikansk kongressledamot från Utah, som kräver en ursäkt.

USA:s "styrka ligger i vår blandning, däribland de som kommit hit från Afrika, Karibien och alla världens andra hörn", skriver Tim Scott, Republikanernas ende svarte senator. "Att förneka sådana fakta ignorerar vår historias ljusaste delar".

TT