Grönt ljus för ny Merkelregering

Fem månaders dödläge är över i EU:s största land och viktigaste ekonomi.

Det tyska socialdemokratiska partiet SPD har med god marginal röstat för en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

Jasidan fick 66 procent, meddelar SPD i partihögkvarteret Willy-Brandt-Haus i huvudstaden Berlin. Fler än 460 000 partimedlemmar hade rätt att delta i omröstningen. Valdeltagandet var 78 procent.

Merkel kan nu bilda sin fjärde regering. Hon kan ominstalleras som förbundskansler den 14 mars.

Ett nej hade kunnat innebära nyval, fortsatta förhandlingar eller en minoritetsregering.

Tillförordnade partiordföranden Olaf Scholz konstaterar att "en stor majoritet av SPD:s medlemmar följde partiledningens förslag".

– Nu har vi klarhet: SPD kommer att ansluta sig till nästa tyska regering, säger han i partihögkvarteret.

Wallström välkomnar

En ledande partikamrat till Merkel, Volker Bouffler, stod för en tidig kommentar från kristdemokraterna.

"Jag är glad över resultatet från SPD-medlemmarnas omröstning. I dag är en bra dag för vårt lands folk och för Tysklands framtid", skriver han till Reuters.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) gläds åt beskedet:

"Jag välkomnar resultatet av SPD:s omröstning för att bilda en koalitionsregering. Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder", meddelar hon i en kommentar.

Det är "viktigt för Tyskland, Europa och därmed Sverige" att det blir en ny regering i Berlin, konstaterar ekonomiprofessorn Hubert Fromlet. "EU:s politik måste aktiveras igen av det största medlemslandet, inte minst vad gäller slaget för frihandeln", skriver han till TT.

"Dagens goda tyska konjunktur håller inte i sig hur länge som helst", påpekar Fromlet som är knuten till Tysk-Svenska Handelskammaren och Linnéuniversitetet.

Gick först i opposition

Även om de tyska socialdemokraterna nu har fått en betryggande majoritets stöd för att bilda en stor regeringskoalition, bekräftar omröstningen att entusiasmen inom partiet är mindre än tidigare.

När SPD-medlemmarna röstade i en liknande situation 2013 var det 76 procent som var för regeringssamarbete med kristdemokraterna, noterar tyska medier.

SPD har varit splittrat i frågan. Ledningen anser sig ha nått högsta möjliga utdelning i förhandlingarna med kristdemokraterna och blivit lovad såväl finans- som utrikesministerposterna.

De yngre medlemmarna är överlag desto mer kritiska och fruktar att SPD ska mista sitt existensberättigande, om partiet uppslukas av en stor koalitions oundvikliga kompromissande, och hamna i Merkels skugga.

SPD planerade att gå i opposition efter sitt dåliga valresultat, men gick in i nya regeringsförhandlingar sedan Merkel misslyckats med att bilda regering tillsammans med liberala FDP och De gröna.

TT