Franska regeringen backar om prishöjningar

Frankrikes regering skjuter upp höjningen av bränslepriserna med sex månader, meddelar premiärminister Edouard Philippe och uppmanar till lugn efter den senaste tidens våldsamma protester.

Regeringen har lyssnat på folkets vrede, säger Philippe.

– Du måste vara döv eller blind för att inte höra eller se den, sade Philippe i ett direktsänt tv-tal och tillade:

– De fransmän som tagit på sig gula västar vill att skatterna sänks och att arbete ska löna sig. Det är också vad vi vill. Om inte jag klarat av att förklara det, om inte den styrande majoriteten lyckats övertyga fransmännen om det, då måste något ändras, sade Philippe.

Också aviserade kontroller av bilars utsläpp skjuts upp med ett halvår.

Beslutet kommer efter ett krismöte mellan regeringen och företrädare för samtliga partier. Att dra tillbaka höjningen av bränslepriserna, aviserad till den 1 januari, har varit ett av huvudkraven från proteströrelsen Gula västarna, vid sidan av högre minimilöner och återinförande av värnskatt för höginkomsttagare.

I Paris urartade protesterna i upplopp i helgen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna.

Frankrikes president Emmanuel Macrons popularitet har efter protesterna sjunkit till den lägsta hittills, visar en ny mätning gjord i förra veckan av opinionsinstitutet Ifop. Stödet för Macron har fallit till 23 procent, en nedgång med 6 procentenheter från förra månaden.

Stödet är nu på samma rekordlåga nivå som för Macrons föregångare François Hollande 2013, enligt tidningen Paris Match.

Också stödet för premiärminister Edouard Philippe har sjunkit med 10 procentenheter, till 26 procent.

TT-Reuters-AFP