Anhållna uppges ha kommit till Sverige i år

Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken mot Göteborgs synagoga. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden.

De tre anhållna männen uppges ha kommit till Sverige från Mellanöstern i år.

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan när ett tiotal maskerade personer i lördags började kasta brinnande föremål mot byggnaderna. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan fyllts av pappershjärtan och blommor.

Tre män som misstänks ha varit inblandade greps och anhölls under natten mot söndagen och förhördes första gången senare på dagen. Samtliga tre tillbakavisar via sina advokater anklagelserna.

Enligt flera medier handlar det om tre utländska män som är 18, 20 respektive 21 år gamla. Tidningen Expo skriver att männen kommit till Sverige under 2017 från länder i Mellanöstern. Minst en av männen har i sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Jag kan inte gå in på hans bakgrund. Jag kan bara säga att han helt förnekar inblandning i detta, säger Peter Olsson, advokat för en av männen, till TT.

Ilska mot Trump

Amerikanske presidenten Donald Trumps beslut om att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i förra veckan har lett till protester på en lång rad håll. I fredags samlades exempelvis cirka 200 personer i Malmö i en protest där bland annat hot om våld mot judar i Malmö förekom.

Säpo är inkopplat för att hjälpa Göteborgspolisen med utredningen av brandattentatet, men vill inte kommentera närmare vad hjälpen består av. De tre männen är enligt Åklagarmyndigheten inte kända av polisen sedan tidigare.

– Jag kan inte säga så mycket än. Men jag hoppas att jag under morgondagen (tisdag) kan ta ställning till om de ska begäras häktade eller inte, säger åklagaren Stina Lundqvist.

TT: Kan du redan nu säga något om motivbilden bakom attacken?

– Nej. Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen.

– Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med.

Syns på film

Männen, som kunde identifieras med hjälp av bland annat en övervakningsfilm, är misstänkta för försök till mordbrand. 18- och 21-åringen är anhållna på sannolika skäl, 20-åringen är skäligen misstänkt.

Det kan eventuellt bli fråga om att skärpa rubriceringen till försök till grov mordbrand.

– Men det är också för tidigt att säga. Jag måste gå igenom allt material och bedöma bevisläget först, säger Stina Lundqvist.

TT