Muslimer kräver åtgärder efter moskébrand

Efter gårdagens moskébrand i Örebro går nu ett antal muslimska riksorganisationer ut och kräver åtgärder för att garantera säkerheten i landets moskéer.

Berörda myndigheter agerar inte mot hot, trots upprepade påpekanden, enligt ett öppet brev.

Den 20-årige man som igår anhölls misstänkt för grov mordbrand mot moskén i Örebro natten mellan måndag och tisdag sitter fortfarande frihetsberövad. Mannen är känd av polisen sedan tidigare, men utöver det är uppgifterna om honom knapphändiga. Under onsdagsförmiddagen hade den misstänkte fortfarande inte tilldelats en offentlig försvarare.

– Troligen har man hört honom initialt, mer än så kan jag inte svara på, säger Anders Sjöberg, kommunikatör vid polisen i Örebro.

Gemensamt uttalande

En rad muslimska organisationer, däribland Sveriges muslimska råd och Förenade islamiska föreningar i Sverige, höll i går ett krismöte med anledning av branden. I ett gemensamt uttalande säger de i dag:

"Vi har påpekat hotbilden och säkerhetssituationen för landets moskéer vid ett antal tillfällen nu, vi möts likväl med en ovilja att vidta nödvändiga åtgärder från berörda myndigheter. Vi kräver nu att nödvändiga åtgärder vidtas för att garantera säkerheten för landets moskéer och dess besökare".

"Många är chockade"

Polisen uppger att stämningen i Vivalla, där moskén ligger, till största delen varit lugn.

– Men det är klart att många är chockade, säger Annika Laestadius, chef för lokalpolisområde Örebro.

Viss stenkastning har förekommit, även om polisen inte direkt kopplar ihop den med moskébranden.

– Vi har förstärkt vår personal i området till viss del för att vara mer tillgängliga för de som bor där, säger Laestadius.

En delegation för olika muslimska riksorganisationer kommer att besöka moskén i Örebro under eftermiddagen.

TT