Svensk toppdiplomat uppkallad i Ryssland

Efter flera händelser mot "ryska huset" på Lidingö har Sveriges charge d'affaires i Moskva kallats upp till ryska UD. Ryssland anser att svenska myndigheter inte har reagerat tillräckligt kraftigt.

– Vi kan bekräfta att ambassaden i Moskva i går kallades upp av ryska utrikesministeriet med anledning av händelserna som är kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour till TT.

Den som kallades upp var Sveriges charge d'affaires Thomas Lorentzson.

Det ryska utrikesdepartementet skriver på sin hemsida att en stark protest framfördes till honom om bristfälliga åtgärder från svenska myndigheter efter "olagliga handlingar" mot den ryska ambassaden och handelshuset på Lidingö, även kallat ryska huset.

"Tas på största allvar"

Men Sverige anser att åtgärderna som vidtagits är tillräckliga.

– Vi tar förstås dessa händelser liksom alla händelser som hotar eller skulle kunna hota utländska beskickningars säkerhet på största allvar, säger Lina Eidmark.

– Vi är i kontakt med ryska ambassaden och även polisen.

Den första händelsen utspelade sig den 6 januari när en bil rammade stoppbommen vid "ryska huset" och fortsatte och körde in i en garageport. Därefter ökade polisen sin bevakning vid fastigheten.

Den 8 januari ska en person ha kört någon form av lastbil och skadat huvudgrindarna till huset, enligt vad det ryska utrikesdepartementet skriver på sin hemsida, uppger nyhetsbyrån Interfax. TT har inte kunnat få uppgifterna bekräftade. Däremot finns en promemoria upprättad hos polisen om en händelse vid ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm samma datum – oklart vad händelsen gällde.

Har sedan släppts

Ytterligare två dagar senare, den 10 januari, tog sig en person in på ambassadens område och greps, vilket polisen bekräftar. Senare på dagen tog sig en person även in på handelshusets område och ska ha förstört övervakningsutrustning.

– Det har skrivits en anmälan om olaga intrång och skadegörelse. En person greps, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt ryska utrikesdepartementet är det samma person, en man, som gripits för alla händelserna. Han har sedan släppts.

Ryssland skriver i sitt uttalande att Sverige måste vidta nödvändiga åtgärder efter de "provocerande händelserna" för att skydda ryska anställda och diplomater.

– Vi uppfyller våra förpliktelser mot Wienkonventionen, säger Lina Eidmark.

TT