Moderatledaren: SD är oberäkneliga

Sverigedemokraternas besked om att de kräver inflytande för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat är ett bra besked, enligt moderatledaren själv.

– De säger nu tydligt att de kan hindra bildandet av en Alliansregering. Det är bra och viktigt att det kommer fram, säger hon.

Det är i en intervju i Dagens industri som SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att SD inte kommer att rösta för Moderatledaren som statsminister eller lägga ner sina röster, om SD inte bjuds till förhandlingsbordet först.

– Alla pratar nästan bara om budgetvoteringarna, men det kommer en statsministervotering först och den är helt central, säger Sjöstedt till DI.

Han gör klart att "man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss".

Anna Kinberg Batra säger, vid en pressträff i samband med Moderaternas partiråd i Stockholm, att utspelet visar att SD är ett oberäkneligt och ansvarslöst parti. De som skulle kunna tänka sig att rösta på SD för att slippa Stefan Löfven bör nu tänka om, enligt Kinberg Batra. Det är bara en röst på M som ger det.

– Att Sverigedemokraterna främst vill säga nej och ha uppmärksamhet, men inte är ett seriöst parti, det har ju jag vetat länge. Det är bra att det kommer fram så att väljarna ser det, säger Kinberg Batra.

På TT:s fråga om hennes eget besked i januari, om att närma sig SD genom att öppna för samtal (men inte budgetförhandlingar), inte innebar att hon också räknade med stöd för en borgerlig regering från SD, säger hon:

– Nej, jag har alltid vetat att det här är ett parti som har missnöjet först. De säger nej till mycket, men inte ja till någon tydlig plan.

I sitt tal till ombuden på partirådet lanserade hon begreppet integrationsplikt, ett förslag med ett innehåll som partiet i stora delar har presenterat tidigare.

– Lär dig språket, gör dig anställningsbar och lika tydligt om värderingar: Här får var och en bestämma över hur man vill leva sitt liv, och med vem oavsett kön. Vi accepterar inte förtryck, oavsett om det handlar om heder, kultur eller religion, inte alls, säger M-ledaren.

Mer konkret innebär det krav på att delta i 100 timmars (mot nuvarande 60) samhällsorientering, krav på att nå grundskolekompetens, krav på deltagande i svenskundervisning för att få permanent uppehållstillstånd och krav på aktivitet för att få försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).

– Krav, krav, krav, krav. Ja, för att komma in i vår gemenskap, säger Kinberg Batra.

TT