Stormens högvatten fortfarande farligt

Helgens storm har krävt minst åtta människoliv sammanlagt, de flesta söder om Östersjön.

I Danmark omkom en man i natt i en trafikolycka på en översvämmad väg vid Kalundborg. Ännu råder översvämningsvarning på norra Själland och längs den tyska Östersjökusten.

Etermediebolaget NDR rapporterar i dag sammanlagt tre omkomna i norra Tyskland. Floden Elbe har gett häpnadsväckande höga vattennivåer i centrala Hamburg. Kvarteren runt fiskmarknaden påminner om de översvämningsbilder som emellanåt sprids från Venedig.

Vattnet orsakar fortsatta problem bland annat för tågtrafiken. Mellan Hamburg och Berlin börjar tågen rulla tidigast på eftermiddagen, upplyser järnvägsbolaget Deutsche Bahn. Linjerna till stora städer som Hannover och Dresden kan drabbas av störningar även om trafiken har återupptagits.

Lokaltrafiken i tyska storstäder dras också med problem trots att busvädret har passerat och ersattes med sol redan under söndagen.

I Tjeckien och Polen miste fyra personer livet i helgen på platser där träd rycktes upp med rötterna. Omkring 200 000 personer i västra Polen blev strömlösa.

TT