Knytblus på till stöd för Danius

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien.

I dag trendar hashtaggen #knytblus på Twitter och överallt syns knytblusen till stöd för Sara Danius.

På Instagram visar till exempel Peter Englund, en av de ledamöter som lämnade akademien för en vecka sedan, upp en svartvit knytblus med kommentaren "Den var lite trång, med den gick på!"

Socialminister Annika Strandhäll (S) syns i en svart knytblus i sociala medier och konstaterar att "Nu kör vi fredag. Det blir den svarta blusen i dag...".

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) ses knyta sin vita blus på Instagram med kommentaren "En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren, på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsammans!".

Även politikern Birgitta Ohlsson (L) har på Twitter meddelat att hon bär plagget för att stödja Danius, liksom Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. "Jag är på turné utan knytblus men gör en extra stor rosett av min schal i morgon", skrev Schyman på torsdagskvällen.

I morgonsoffan i TV4 syntes programledaren Jenny Strömstedt bära en gammelrosa knytblus. En något mönstrad sådan bärs även av statsvetaren Marie Demker som under hashtaggarna #svenskaakademien och #saradanius visar en bild på sociala medier med blusen på.

Många twittrare beklagar att de inte äger en knytblus, eller undrar var de kan köpa en.

Sara Danius var den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademien.

TT