Flygskatt bort i budget från M och KD

Flygskatten tas bort nästa sommar om Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag får stöd i riksdagens budgetvotering nästa vecka, erfar TT.

Socialdemokraterna kritiserar att M och KD lägger en egen reservation. Men något nytt motdrag har de inte ännu.

M och KD har under hösten förvarnat om en gemensam reservation, ett budgetförslag, som kan hota budgeten från övergångsregeringen. På torsdagens möte i riksdagens finansutskott lade M och KD fram den.

– Vi gör det här för att Sverige har problem som inte kan vänta. Vi behöver stärka polisen, korta vårdköerna och göra det mer lönsamt att arbeta. Vi lovade våra väljare det och nu lägger vi fram förslagen, säger Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i utskottet.

De stora posterna i M och KD:s förslag är sänkningar av inkomstskatt och för pensionärer (även övergångsbudgeten innehåller sänkning av pensionärernas skatt), på omkring 20 miljarder.

Slopa flygskatt

I reservationen finns även, enligt vad TT erfar, med ett förslag om att slopa skatten på flygresor från nästa sommar. Det fanns också med i Moderaternas egen motion.

Elisabeth Svantesson säger att detaljerna i reservationen redovisas på måndag. Hon förstår inte kritiken från S om att det skulle bli svårt att styra landet med M+KD-förslaget som bas.

– Det här kallas demokrati, riksdagen är nyvald sedan september, här i riksdagen ligger finansmakten och här kan alla partier lägga fram sin politik, vad man lovat sina väljare och vad som är bra för Sverige, säger Svantesson.

Hon understryker att M och KD har försäkrat sig om att förslagen som läggs verkligen är genomförbara, de är beredda i vanlig ordning

Får M och KD stöd av Sverigedemokraterna vinner de, förutsatt att Centern och Liberalerna inte bestämmer sig för att rösta med S och Miljöpartiet på övergångsregeringens budget. SD ska ge besked om hur de ställer sig under torsdagen.

– Jag vet inte om man ska tolka Moderaterna och Kristdemokraterna, att de går fram skarpt nu, som att de själva har gett upp hoppet om att sitta i regering och att de i stället vill styra från baksätet med hjälp av Sverigedemokraterna, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande finansutskottet och talesperson för S i budgetfrågor i riksdagen.

Motdrag kan komma

Ett motdrag som skulle kunna stoppa M och KD:s förslag är om Centern och Liberalerna bestämmer sig för att rösta på övergångsregeringens budget, som del i förhandlingarna med S och Miljöpartiet om en ny regering. Hittills har de sagt att de ska rösta på sina egna motioner först och sedan avstå i slutvoteringen. Håller de fast vid det blir reservationen från M och KD rikets budget för 2019, om SD stödjer den i slutvoteringen.

Fredrik Olovsson säger att det inte är han som förhandlar med C och L. Han hade inte något alternativförslag med sig till finansutskottets möte. En röst på övergångsregeringens budget, oavsett vilken regering som kommer sedan, ger störst möjligheter för en regering att lägga en ändringsbudget snabbt och sätta sin prägel på politiken, enligt Olovsson.

TT