Fel i avgassystem hos Volvo

Volvokoncernen varnar för betydande kostnader i samband med ett fel i avgasbehandlingssystemet hos koncernens lastbilar och bussar. Beskedet skapar oro på marknaden, enligt analytiker.

Volvo skriver i ett pressmeddelande att man i nuläget inte kan uppskatta antalet motorer eller fordon som kan behöva åtgärdas men att "kostnaderna för att åtgärda problemet kan dock bli betydande".

Felet ska innebära att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat. Detta i sin tur skulle kunna leda till överskridna utsläppsgränser över kväveoxider.

Merparten av potentiellt påverkade motorer ska ha sålts i Nordamerika och Europa. I nuläget finns dock inga planer på att återkalla några lastbilar eller bussar, enligt en talesperson för bolaget som Reuters har talat med.

På en redan nervös aktiemarknad blir Volvos besked ett nytt orosmoment, enligt Mats Liss, analytiker på Kepler Cheuvreux.

– Det skapar någon typ av osäkerhetsfaktor eftersom man inte kan säga vad kostnaderna kommer att bli utom att de kommer att bli materiella. Sen är det ett känsligt område det här med avgasemissioner, säger Mats Liss.

– Samtidigt handlar det här om en komponent och inte en mjukvaruuppdatering. Det är en skillnad från det som varit med personbilar. Här handlar det inte om någon dold hantering. Det är en komponentbrist och sådant som kan hända, säger Mats Liss.

"Företaget informerar nu berörda myndigheter på olika marknader och påbörjar diskussioner om åtgärdsplaner", skriver Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

TT