"Kärleken har alltid varit där"

Kärleken till Malmö slocknar aldrig.

Nu är stadens förlorade son hemma för att möta sitt Malmö FF i Champions League.

– Det här sätter pricken över i:et på den resan jag har gjort, säger Paris SG-stjärnan Zlatan Ibrahimovic.

En karakteristisk malmöitisk iskall vind, kryddad med duggregn i sidled, mötte Paris SG-stjärnorna när de sprang ut på Swedbank Stadion. Vinden biter inte på superstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Han är van. Det här är hans Malmö.

– Kärleken har alltid varit där. Jag kom ut i Europa i tidig ålder. Kopplingen till Malmö har alltid varit där, säger 34-åringen när han möter ett gigantiskt pressuppbåd en dryg timme innan träningen.

"Boka Stortorget"

Direkt när ödets lotter en augustikväll i Monaco förde hans Paris Saint-Germain och Malmö FF i samma Champions League-grupp plockade den svenske superstjärnan upp sin lur och ringde ett Malmönummer.

– När det kom ut att vi skulle möta MFF ringde jag direkt efteråt: boka hela Stortorget. Jag ska ha det, säger Zlatan Ibrahimovic.

Europas största storbildsskärm ska monteras upp för alla de tusentals som inte har kunnat lösa biljett till matchen.

– Det kommer höras över hela Malmö och jag vill att alla ska ha en chans att se matchen. Det kommer att vara ett minne för livet. Det har inte hänt många fotbollsspelare och jag får uppleva det. Och jag vill att alla andra som bor här ska få känna samma sak som jag gör.

Zlatan gick på europeisk export sommaren 2001 till Ajax. Då kände han sig lurad av MFF:s dåvarande sportchef Hasse Borg och ordförande Bengt Madsen för det personliga kontrakt som förhandlades fram med den nederländska storklubben. Fel personer på fel plats, enligt Ibrahimovic.

– Det var några personer i klubben som skulle först bort innan jag kunde känna mig som hundraprocentig i klubben. Även om jag inte spelar i klubben.

Kärleken till stadsdelen Rosengård har alltid varit hundraprocentig. Där spelade han själv boll på Cronmans väg när han bodde där med mamma Jurka under delar av sin uppväxt. Där har Zlatan Ibrahimovic byggt en fotbollsplan för alla ungdomar som ser upp till Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna.

– Jag känner att jag har mycket ansvar för vad jag har skapat de här åren. Jag ser mig som en förebild, säger han.

Framgångarna på den internationella arenan har inte förändrat honom.

– I varje ögonblick försöker jag vara mig själv och det är det exemplet alla ska ta efter. Även om du är annorlunda och har en annan bakgrund kan du fortfarande lyckas. Jag är ett levande exempel på det.

Visa hur man spelar i Rosengård

Det är även Rosengård han vill visa övriga världsstjärnor i PSG.

– Hade jag kunnat hade jag tagit hela laget till Rosengård, så skulle de fått se hur vi spelar där, säger Ibrahimovic med ett leende.

Han hade aldrig kunnat drömma om att få möta sitt MFF i Champions League i Malmö. Nu ska han njuta av tillfället.

– Jag visste att jag skulle spela Champions League, men att Malmö skulle spela visste jag inte. Så allt hängde på dem.

Drömscenariot på onsdagskvällen?

– Det perfekta scenariot är att vi vinner matchen, jag gör tre mål och att alla skriker mitt namn efter matchen. Under matchen ska de heja på Malmö FF.

TT