Trump skriver under sjukförsäkringsdekret

I ljuset av Republikanernas oförmåga att riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" agerar president Donald Trump på egen hand. Senare i dag väntas han skriva under ett presidentdekret som han säger kommer att bana väg för toppenförsäkringar.

– Folk kommer att kunna köpa (försäkringar) i andra delstater. De kommer att få fantastiska, konkurrensutsatta sjukvårdsförsäkringar och det kommer inte att kosta USA något, sade Trump häromdagen enligt nyhetskanalen CNN.

Undertecknandet av dekretet väntas ske klockan 17.15 svensk tid, enligt Vita huset. Trump planerar att göra det lättare för småföretagare att gå samman och köpa försäkringar, bland annat via intresseorganisationer, och därmed undvika "Obamacares" snåriga regelverk som nu råder för mindre företag. Federala myndigheter beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkringsköp, så att småföretagare inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikanska medier.

Det är en frustrerad president Trump som skriver under dekretet. Att riva upp och ersätta företrädarens sjukförsäkringsreform var ett av hans – och många partikamraters – främsta vallöften. Men trots upprepade försök, och att Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar, har man inte kunnat enas om en sådan lag.

TT