Foto: Johan Hallnäs/TT

22-åring erkänner stölden mot domkyrkan

Den 22-årige man som har åtalats för sommarens kupp mot Strängnäs domkyrka erkände på rättegångens sista dag.

– Han bestämde sig för att göra det, och det hade kommit rätt övertygande bevisning mot honom, säger advokat Johan Eriksson.

Telegram från TT / Omni
15 febr. 2019, 09.59

Under de avslutande förhandlingarna mot 22-åringen, som åtalas för att ha stulit begravningsregalier från 1600-talet ur domkyrkan i Strängnäs, gjorde mannen en kovändning. Han har envist nekat till att ha stulit det kungliga guldföremålen. Men förhandlingen inleddes med ett erkännande.

– Det är jag som har begått stölden, sade 22-åringen i rätten.

Åklagaren kom in med kompletterande bevisning om att polisen säkrat spår av 22-åringens dna på två av de stulna föremålen. Hans advokat Johan Eriksson säger att det var rätt övertygande material.

– Och då lämnade han ett erkännande som framstod som rimligt.

"Inte vilken kung som helst"

Åklagare Reena Devgun yrkade i sin plädering på sex års fängelse för 22-åringen och hävdade att stölden måste anses som grov, bland annat på grund av föremålens höga kulturhistoriska värde.

– Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son, sade hon enligt SVT.

22-åringens advokat anser att sex års fängelse är ett för strängt straff och lyfter fram att de stulna föremålen relativt snart återbördades.

– Jag tycker att det är ett lägre straffvärde. Det ena gäller värdet på 65 miljoner. Jag tycker det kom fram i dag i förhör med åklagarens vittnen att det kan de inte ledas i bevis. Det är svårt att värdera föremålen.

– Det finns ingen marknad för regalier. Däremot har de såklart ett kulturhistoriskt värde, det är vi alldeles eniga om, säger Johan Eriksson.

Han föreslår snarare ett straffvärde på runt tre år.

Flera inblandade

Ytterligare två unga män, en 26-åring och en 24-åring, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördandet av det kungliga guldet. Männen är enligt polisens utredning vänner till den åtalade 22-åringen.

Advokat Johan Eriksson menar att eftersom regalierna slutligen kom tillbaka, om än skadade, så borde även detta ha inverkan på straffvärdet för 22-åringen – trots att han satt häktad under tiden.

– Någon gärningsman har accepterat att godset har lämnats tillbaka. Åklagaren påstår att det är en kupp med fler personer, då tycker jag att han borde dra nytta av det eftersom han är den del av den grupperingen, säger Johan Eriksson och beskriver detta som en intressant fråga rent juridiskt.

De stulna föremålen, ett riksäpple och två kungakronor i guld, användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, enligt en uppskattning gjord av experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis.

– Om man skulle sälja dem så tror jag att de skulle kunna gå för ännu högre summor. Det har visat sig att så här unika föremål är väldigt eftertraktade och då är utropspriset inte så viktigt, säger hon till TT.

Skadat äpple kan "bucklas ut"

I det material som åklagaren på torsdagen lämnade till tingsrätten finns bilder av de stulna regalierna som tydligt visar skador på två av föremålen. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravningskrona har tryckts ihop ovanifrån. Susanne Silfverstolpe har synat de återfunna föremålen och skrivit ner försäkringsvärdet på kronan med fem miljoner kronor till följd av de skador som uppkommit efter stölden. Värdet på guldäpplet har hon räknat ned med 3 miljoner kronor.

Susanne Silfverstolpe hoppas dock på att såväl Karl IX:s krona och riksäpplet kommer att kunna återställas till ett gott skick.

– Det är inte brott på metallen på kronan. Likadant är det med äpplet, det går att buckla ut. Det kommer kanske att vara små emaljskador eller pärlor som saknas, men det kommer att gå att få ett fullgott intryck ändå, säger hon.

Fakta: Domkyrkokuppen

31 juli 2018

Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två rånare ses lämna kyrkans område på cykel och flyr med båt från en brygga nära kyrkan.

13 september 2018

En då 21-årig man från en kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.

30 januari 2019

Rättegången inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

31 januari 2019

Den nu 22-årige mannen säger vid rättegången att han inte kände till kuppen – och att han inte ens vet vad en domkyrka är. Han säger att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person.

5 februari 2019

Rättegången avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.

8 februari 2019

En 24-årig man anhålls misstänkt för inblandning i återlämnandet av regalierna. Han nekar till anklagelserna.

10 februari 2019

Ytterligare en man, 26 år gammal, anhålls på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet.

14 februari 2019

Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen.