Le Pen tappar inför valet

Den oberoende kandidaten Emmanuel Macron tros vinna den första omgången i det franska presidentvalet på söndag. Detta sedan invandrings- och EU-fientliga Nationella frontens partiledare Marine Le Pen tappade i en undersökning från opinionsinstitutet Elabe som publicerades på fredagen.

Macron kommer enligt de nya siffrorna att vinna 24 procent av rösterna i den första valomgången och Le Pen 21,5, vilket är ett tapp på 1,5 procent för Le Pen.

Varken Macron eller Le Pen kan dock luta sig tillbaka eftersom både högerkandidaten François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon knappar in på dem, enligt den senaste mätningen.

Förutsatt att Macron och Le Pen tar sig till den andra valomgången, förväntas den tidigare ekonomiministern Macron vinna med 65 procent mot 35 procent för Le Pen, visar undersökningen som gjorts på uppdrag av BFM TV och tidningen L'Express. Undersökningen gjordes före den sista politiska tv-utfrågningen inför valet och dödsskjutningen av en polis i centrala Paris på torsdagskvällen.

TT-Reuters