Satir i SVT: Friskolor översvämmas av ansökningar

Alla som vill borde chansen att gå i friskola, anser SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" som har skapat en sajt för att underlätta ansökningarna.

Men efter hundratals ansökningar på kort tid är skolorna upprörda och kallar det spam.

Redaktionen bakom SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" tycker att kösystemet till Sveriges friskolor är bisarrt och att det i hög grad är barn till högutbildade som söker sig till skolorna. Därför skapade de en sajt där föräldrar enkelt kan fylla i sina barns och sina egna uppgifter en gång och med bara en knapptryckning söka till landets alla friskolor i ett svep.

– Det kändes som om det vore en modern och kul satsning av ett aktualitetssatirprogram att faktiskt gå in i aktivt läge, säger Thomas Hall, ansvarig utgivare för "Svenska nyheter".

Strömmat in ansökningar

Skolorna är inte lika roade. Enligt Friskolornas riksförbund har det strömmat in ansökningar efter fredagens program. Jensens grundskolechef vittnar om ett 90-tal ansökningar bara till en enhet, långt ifrån en vanlig helg.

– Eftersom det här är en väldigt hårt reglerad verksamhet så måste skolorna kontakta varje person som anmält sig till skolan för att höra om det är seriöst eller bara fejk, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Konsekvensen enligt henne, blir att detta riskerar att försena beskeden till många av dem som står i kön om de har fått plats eller inte.

– Det är lite märkligt att public service ägnar sig åt att underlätta mejlspam till privata företag, säger hon.

Ett seriöst projekt

Men enligt Thomas Hall, är det ett seriöst projekt. Han säger att det är en tjänst som är utvecklad på ett seriöst sätt med ett skydd mot att så kallade robotar skulle kunna spamma skolorna genom sajten.

– Min tro och förhoppning är att det är ett antal seriösa ansökningar. Då kan jag väl ändå tycka att det borde ligga i deras grundupplägg att de ska vara beredda att hantera ett stort antal ansökningar, säger han.

Men projektet är inte långlivat och sajten kommer troligtvis inte att ligga kvar så länge till. Och Thomas Hall säger ändå att om det framkommer att det är spam, så kommer de att se över projektet tidigare.

– Just nu är känslan att det är ett nytt program på fredag och då har vi något nytt att prata om, säger han.

TT