SVT-medarbetare döms för människosmuggling

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare har gjort sig skyldiga till människosmuggling, anser Malmö tingsrätt. De döms till villkorlig dom med samhällstjänst.

Domstolen har kommit fram till att de hjälpte en 15-årig flyktingpojke att resa från Grekland till Sverige. Det är uppenbart att det gjordes av humanitära skäl, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Men utrymmet för att frikännas av humanitära skäl är begränsat, konstaterar domstolen.

Inför rullande kamera ställdes journalisten Fredrik Önnevall inför ett moraliskt dilemma. Femtonårige Abed, ensamkommande flyktingbarn från Syrien, bad om att få resa med tv-teamet från Grekland till Sverige – och det fick han.

Abeds resa med falska id-handlingar till Sverige försommaren 2014 skildrades i dokumentärserien "Fosterland".

SVT-medarbetarna har försvarat sig med att de utförde ett journalistiskt arbete. Abed skulle vidare norrut från Grekland i vilket fall som helst och de följde med. De har också pekat på pojkens utsatta situation.

– Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som vill följa med? Nej, det kunde jag inte, sade Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt.

Åklagare Kristina Amilon anser inte att fallet är unikt – många av dem som åtalas för människosmuggling säger att de agerat av humanitära skäl.

TT