Nylander förlorade i återkomsten: "Skillnad"

William Nylander var i blickfånget efter 225 dagars frånvaro från Toronto.

Men det var i stället andra svenskar som glänste i mötet när Toronto tog emot Detroit, och bortalaget vann med 5–4.

– Det är en stor skillnad mot att träna själv, säger 22-årige Nylander.

Efter att inte ha spelat en NHL-match för Toronto på 225 dagar var William Nylander äntligen tillbaka på isen mot Detroit. Men forwardsstjärnan fick knappast den start han hade hoppats på, och hade problem med tajmningen med toppcentern Auston Matthews.

Svensken blev poänglös och fick nöja sig med knappt 13 minuters speltid innan han fick följa matchen från bänkplats under större delen av tredje perioden.

– Det kändes okej. Det är en stor skillnad mot att träna själv med laget hemma (AIK:s juniorer). Det kändes bättre och bättre, en okej förstamatch, säger 22-åringen till nhl.com.

Nyquist storspelade

I stället var det andra svenskar som gjorde sitt bästa för att stjäla tid i rampljuset. Detroits Jonathan Ericsson slog exempelvis till med sitt andra mål för säsongen, när han kvitterade till 1–1 i första perioden. Direktskottet kom från nära blålinjen, och när Detroit en minut senare tog ledningen noterades Niklas Kronwall och Jacob de la Rose för varsin assist.

Innan första perioden var över hade dessutom Gustav Nyquist – som storspelade och utsågs till matchens bästa lirare – fått med sig ett mål, genom att lobba upp pucken i nättaket från vänsterkanten.

När Mike Green utökade ledningen i andra perioden till 4–1 var Nyquist inblandad i förarbetet, och noterades för en assist.

– Vi spelade bra de första två perioderna. Så jag tycker att vi förtjänade ledningen. Vi forecheckade hårt och vi gav dem inget utrymme, säger Gustav Nyquist till Fox.

Toronto kom tillbaka

Med Nylander borta från isen lyckades Toronto hämta upp underläget, och Andreas Johnssons kvitteringsmål tog matchen till förlängning. Det var sjätte målet den här säsongen för den tidigare Frölundaspelaren. Skottet kom i snäv vinkel efter ett skott via sargen från Matthews.

– Jag var lite utanför position, det fanns ett litet utrymme där, och som tur var gick den in, säger han till journalister efter matchen.

Johnsson säger att han tycker att Nylander spelade bra.

– Jag är glad att han är tillbaka. Det är synd att han inte gjorde mål, men han ser snabb och skicklig ut.

Nyquist förklarar Torontos upphämtning med att Detroitspelarna blev för passiva.

– Vi gav dem lite för mycket utrymme. De är bra när de får utrymme. Men det var skönt att se oss kämpa tillbaka och få med oss en övertidsvinst, säger Nyquist, som med en vacker passning i förlängningen fick matchens andra assist, när Dylan Larkin avgjorde med segermålet.

Nyquist leder Detroits assistliga, med 19 assist den här säsongen. Målet var hans sjunde hittills.

TT