Ekonomipriset till två amerikaner

Amerikanerna William D Nordhaus, vid Yale University, och Paul M Romer, vid New York University School of Business, får dela årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Priset på totalt nio miljoner kronor delas ut för att de båda har inkluderat klimatförändringar och teknisk innovation i tillväxtteorier.

– Detta är frågor som är av vital betydelse för människors välstånd, säger Per Krussel, medlem i priskommittén.

Nordhaus byggde enligt Krussel upp en modell som han kallade Dice, där han studerade sambanden mellan ekonomin, fossila bränslen och klimateffekter.

Dice har bland annat använts för att räkna fram förutsägelser för utsläpp och koldioxidskatter.

Paul Romer, före detta chefsekonom på Världsbanken, har riktat in sin forskning på vikten teknologisk utveckling för tillväxt och byggde upp en modell för att lyfta fram vikten av idéer för att driva på ny teknik.

– Dessa två forskare har rest olika frågor och har arbetat separat, men de har mycket gemensamt, säger Krussel.

De har haft stor effekt på forskning och beslutsfattare globalt, enligt Krussel.

– Vetenskap är det viktigaste sociala system människor någonsin skapat. Men vetenskap fungerar bara med kritik och utmaningar, det finns ingen högre makt, säger Paul Romer via en webblänk presskonferens.

"Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen", skriver kommittén i sin motivering.

TT