Granne mördade ung kvinna – åtalas nu

En kvinna i 20-årsåldern blev knivmördad av en 26-årig granne i Vetlanda i februari. Hennes lägenhet var ett LSS-boende, men hans var inte det. Nu åtalas 26-åringen, som erkänt att han dödat kvinnan.

De två unga grannarna hade varit i konflikt med varandra i ett halvår, sedan sommaren 2017. Åklagaren beskriver situationen som "osämja".

– De här två personerna var inte riktigt överens. De hade synpunkter och störde sig på varandra. Det var ömsesidigt, säger Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda kommun.

En del av lägenheterna i fastigheten ingår i ett boende enligt LSS (lagen som stöd och service till vissa funktionshindrade), med personal dygnet runt. Den unga kvinnan bodde i en sådan lägenhet.

Tog sig in

Under den ödesdigra natten i februari blev det ordväxling mellan 26-åringen och kvinnan, som hade sin syster på besök. Det slutade med att mannen tog sig in i kvinnans lägenhet och angrep systrarna med kniv. Kvinnan som bodde där dödades enligt åtalet med ett stort antal knivhugg mot huvudet och resten av kroppen. Hennes syster fick knivhugg som gav livshotande skador.

Den åtalade 26-åringen har enligt åklagarna också hotat en manlig anställd vid LSS-boendet, genom att hålla fast honom och vifta med kniven.

26-åringen har erkänt gärningen. Han genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Inget fel

Både kvinnan och den nu åtalade mannen hade gjort flera störningsanmälningar mot varandra. Den 26-årige mannen gjorde fyra anmälningar mot kvinnan under helgen före mordet.

Vetlanda kommun har granskat sin egen hantering av situationen av fastigheten. Slutsatsen blev att man inte gjort något fel. Konflikten mellan de två grannarna var känd sedan en tid men det som skedde kunde inte förutses, menar kommunen.

– Vi hade inte signalerna att detta var av en sådan allvarlighetsgrad, säger Marianne Karlsson.

– Det är en oerhört tragisk händelse, framhåller hon.

"Hög musik"

Mannen hade gjort minst en störningsanmälan mot kvinnan.

– Det förekom nog kanske hög musik, säger Marianne Karlsson.

Kommunens personal hade samtal om konflikten, både med mannen och vid andra tillfällen med den nu döda kvinnan. Situationen komplicerades enligt kommunen av att den ena parten bodde i en vanlig hyreslägenhet, den andra i ett LSS-boende.

TT