Röda Korset tackar Spanien

Migrantbåten som skapat politiskt bråk mellan länder i södra Europa har ankrat i spanska Valencia. De 630 passagerarna tas om hand av räddningspersonal.

Aquarius har varit på väg mot den spanska kusten i flera dagar. På söndagsmorgonen ankom båten och de första migranterna fick kliva i land i hamnen i spanska Valencia via ett italienskt fartyg.

Migranterna möttes applåder av de människor som samlats på kajen och 2 000 hjälparbetare, bland annat från Röda Korset, har tagit hand om dem, rapporterar AFP. Bland flyktingarna finns 450 män, 80 kvinnor och omkring 100 minderåriga personer.

Generalsekreteraren för Röda Korsets och Röda Halvmånens internationella federation (IFRC) Elhadj As Sy tackar Spanien.

– Tack för att ni öppnar era armar när andra vänder ryggen till och vägrar visa solidaritet, säger han i ett uttalande.

Fallet med migrantbåten hamnade mitt i den europeiska politiska hetluften i veckan. Den nytillträdda populistregeringen i Italien nekade båten tillstånd att gå in i italiensk hamn, medan den nya spanska socialistregeringen meddelade att man tog emot båten och dessutom erbjöd gratis sjukvård för samtliga efter att de anlänt i Spanien. Frankrikes president Emmanuel Macron uttalade att han ansåg att Italiens agerande var både "cyniskt och oansvarigt" vilket ledde till ett diplomatiskt bråk med Italien som kunde redas ut först sedan presidenten mött Italiens premiärminister Guiseppe Conte på ett lunchmöte.

Spanien och Frankrike har lovat att gemensamt ta hand om migranterna.

TT-Reuters-AFP