Tre med nazistkopplingar misstänkta för dåd

Två män har anhållits misstänkta för inblandning i dåden med sprängladdningar i Göteborg mot Syndikalisternas lokaler och mot asylboenden.

En annan man, som redan sitter häktad, har delgivits misstanke om ytterligare brott.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

TT: Vad finns det för gemensam nämnare mellan dem?

– Det är en fråga om tre stycken bomber som placerats ut i offentliga miljöer, och jag kan väl säga så mycket att de är till konstruktionen ganska lika. Det finns ytterligare omständigheter, men vilka de är kan jag inte gå in på.

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation.

Enligt Ljungqvist är det en 50-årig man som greps i norra Sverige på torsdagen, och en 20-årig man som greps i västra Sverige i onsdags. De är nu anhållna. Dessutom sitter en man häktad sedan tidigare.

Allvarligt skadad

Säkerhetspolisen kopplades in efter en sprängning vid Syndikalisternas lokaler i centrala Göteborg i november i fjol. Det dådet kopplades senare samman med ytterligare två.

Den 5 januari exploderade en sprängladdning utanför ett asylboende i Västra Frölunda och en person skadades allvarligt. Några veckor senare hittades en sprängladdning vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i Göteborg. Där hittades en laddning som om den detonerat hade orsakat mycket allvarlig skada, enligt Säpo.

De tre männen är på olika sätt och med olika brottsrubriceringar misstänkta för inblandning i dåden. Ljungqvist har begärt de två senaste misstänkta häktade. Häktningsförhandlingarna kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt, eftersom även mannen som greps i norra Sverige har förts till Göteborg.

Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo, säger att ett intensivt utredningsarbete med bland annat husrannsakningar och spaningar har bedrivits.

– Det är det arbetet som har lett fram till att flera personer kunnat gripas, säger hon till TT.

Var redan häktad

Den man som sedan tidigare misstänkts satt redan häktad den 25 januari, när sprängladdningen hittades vid Lilleby camping. Ändå misstänks han nu även för detta brott.

– Ja, bomben hittades när han var häktad, så mycket kan jag väl säga, men vilka kopplingar han har till den här bomben kan jag eller vill jag inte redogöra för, säger Ljungqvist.

Han vill inte kommentera hur utredarna kommit just dessa män på spåret, om några beslag gjorts i utredningen eller om han tror att ytterligare personer kan bli misstänkta.

– Vi jobbar på och vi jobbar bäst under tystnad och förundersökningssekretess.

TT