Lundintoppar misstänks för brott

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Misstankarna gäller bolagets agerande i Sudan 1997–2003.

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Misstankarna gäller bolagets agerande i Sudan kring millennieskiftet, skriver Aftonbladet.

– Vi kan bekräfta att Ian Lundin och Alex Schneiter i förra veckan träffade åklagare och blev då delgivna de misstankar som ligger till grund för åklagarens intervjuer. Det är en del av den pågående förundersökningen, säger bolagets presschef Robert Eriksson till tidningen.

De misstänkta folkrättsbrotten ska ha begåtts 1997–2003 och förundersökningen av Internationella åklagarkammaren i Stockholm har pågått sedan 2010.

Anklagelserna kretsar kring tvångsförflyttningar av lokalbefolkningen för att underlätta prospektering och produktion av olja i södra Sudan.

Enligt människorättsorganisationer ska 10 000 människor ha dödats och 200 000 människor drivits på flykt från området av sudanesiska soldater och milisgrupper och bland annat har Amnesty International hävdat att Lundin med sin närvaro ska ha förvärrat konflikten.

Företrädare för Lundin och har konsekvent nekat till brott.

– Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin, säger Robert Eriksson, presschef på Lundin Petroleum.

TT