Företag oroliga för kritik mot Kina

Svenska företag är oroliga att regeringen ska kritisera Kina och utlösa en kris på samma sätt som har hänt med Saudiarabien.

Är Kina nästa? har jag hört medlemmar fråga, säger Irena Busic, vd för svenska handelskammaren i Kina.

På fredag träffar hon Stefan Löfven (S) vid en lunch i Peking före statsministerns möte med premiärminister Li Keqiang och president Xi Jinping.

– Jag tänker betona hur viktigt det är med stabilitet och goda relationer. Kina är en så stor och viktig marknad för svenska företag så det vore förödande om något händer i relationerna mellan länderna, säger Irena Busic.

Möte med näringslivet

Under onsdagen träffade Stefan Löfven ekonomer, experter och representanter från näringslivet.

– Det var ett bra möte där han tog till sig vår information och våra tankar. Det inget fel att kalla en diktatur för en diktatur, men man ska tänka på hur man gör det, syftet och i vilket sammanhang. Det tror jag att regeringen gör, säger Thomas Lagerqvist, ordförande för Sweden China Trade Council.

"Finns stor risk"

Att Kina kan straffa länder man ogillar har Norge fått erfara. Efter att Nobels fredspris 2010 gick till dissidenten Liu Xiaobo blev det mycket svårt för norrmän att göra affärer i Kina.

– Regeringen måste vara medveten om att det finns en stor risk om man kritiserar Kina. Man måste vara diplomat och göra det med fingertoppskänsla, säger Irena Busic.

Hon tror dock att Stefan Löfven kommer att vara mycket försiktig i hur han talar med de kinesiska ledarna med tanke på just krisen med Saudiarabien.

– Samtidigt kommer han då att få frågor om varför regeringen kritiserar ett land och inte ett annat, säger hon.

TT