Spelbolagen välkomnar licenssystem

Den statliga spelutredningen möts med försiktig optimism av spelbolagen.

– Både plus och minus, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Överlag är han nöjd.

– Som ansvarig för Sveriges största spelbolag på nätet så tycker jag att det finns både plus och minus. Plus är att vi får en fungerande licensmarknad, och det är bra för alla kunder. Minus är att jag saknar kraftfulla förslag vad gäller konsumentskydd och spelansvar, säger Hasse Skarplöth till TT.

– Men det absolut viktigaste nu är full fart framåt. Det gäller politiker, det gäller tjänstemän och det gäller oss som spelbolag. Så att vi på nyårsdagen 2019 kan vakna upp till en ny spelmarknad.

Branschen lite bekymrad

Branschföreningen för onlinespel (BOS) – där bland andra Unibet, Betfair, Betsson och Bet365 ingår – välkomnar också ett licenssystem.

"Vi är dock bekymrade över att inte mer görs för att kompensera de styrkeförhållanden ATG och Svenska Spel har kunnat bygga upp under decennier av skyddade monopol", påpekar BOS generalsekreterare Gustaf Hoffstedt i ett pressmeddelande.

De spelbolag han företräder "kommer att möta en konkurrens som till skillnad från oss blir helt skattebefriad", heter det.

Vill invänta lagen

På spelbolaget Betsson, vars operativa verksamhet är baserad på Malta, tycker man generellt att det är ett välbalanserat förslag.

– Det måste vara fördelaktigt att vara på insidan av ett licenssystem för att det ska fungera. Det är en kompromiss, såklart, mellan olika viljor. Men det är välavvägt, säger Pia Rosin, kommunikationschef på Betsson.

TT: Kommer ni att söka en licens?

– Vi vågar inte lova någonting förrän vi har sett lagen. Men det här förslaget tycker vi är bra och vår ambition är att söka licens.

TT