Svåra regeringssamtal börjar på torsdag

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli "totalt beroende" av SD efter att själv ha röstats ned av oppositionen.

Försöken att bilda en ny regering startar på torsdag.

Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister. Hade Löfven fått färre än 175 röster emot sig hade han klarat sig. Men Alliansen och Sverigedemokraterna (SD) hade tillsammans 204 röster.

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför omröstningen.

Anklagade Alliansen

Från rödgrönt håll varnar man för det kaos som nu kan uppstå när en ny regering ska bildas.

Statsminister Stefan Löfven varnade de borgerliga för att försöka bilda en regering, trots att de utgör minsta block. Och han påminde om Alliansens löfte om att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block då gör de sig totalt beroende av SD, säger han.

I riksdagen har Alliansen 143 mandat, de rödgröna 144 mandat och SD 62 mandat.

– Passivt stöd existerar inte från Sverigedemokraterna. För i och med att Alliansen är mindre än de rödgröna kommer det att krävas att Sverigedemokraterna röstar på Alliansen förslag i nästan varenda omröstning och det kommer de ju inte att göra gratis. Och det har ju (Jimmie) Åkesson varit tydligt med, säger L-ledaren Jan Björklund.

– I det här läget skulle det krävas aktiva förhandlingar och överenskommelser med Sverigedemokraterna och den makten är jag inte beredd att ge SD, tillägger han.

Allianskollegan Ebba Busch Thor utesluter dock inte att regera med stöd av SD.

– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderingar och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedemokraternas blotta närvaro i riksdagen, säger hon.

– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, tillägger hon.

"Totalt beroende"

Löfven betonar att en borgerlig regering kommer att behöva SD:s aktiva stöd i alla omröstningar där S, MP och V har en gemensam hållning.

– Jag ser det som helt osannolikt att SD skulle inneha den maktpositionen i fyra år utan att kräva något tillbaka, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson varnade de övriga partierna i sitt anförande inför statsministeromröstningen.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa varje regering, fälla varje regering som inte ger oss rimligt inflytande i proportion till vårt väljarstöd, sade han.

Åkesson uppgav samtidigt att SD är berett att förhandla och kompromissa med alla i riksdagen för att Sverige ska få ett stabilt styre.

Efter omröstningen i kammaren samlades Alliansledarna utanför för att prata med media.

– Vi tog ett viktigt steg och ett nödvändigt steg för den process som nu börjar. Vi gjorde exakt det vi sade att vi skulle göra, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Leder övergångsregering

Centerledaren Annie Lööf uppger att Alliansen ska söka "samarbete och samförstånd" med S.

– Nu är det upp till bevis. Alliansens dörr står öppen till sådana samtal, säger hon.

Löfven stannar nu kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda. Någon avskedsansökan behövde inte lämnas in till talmannen. Det skedde automatiskt.

En övergångsregering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

Talmannen Andreas Norlén (M) kommer på torsdag att inleda sonderingar för att bilda en ny regering. Han kommer då att kalla till sig alla partiers företrädare för enskilda samtal. Därefter kommer talmannen att utse en av dem att undersöka möjligheterna för att bilda en ny regering.

När det är klart kommer talmannen att föreslå en statsministerkandidat till riksdagen för godkännande. Det är en process som åtminstone väntas ta ett par veckor.

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

TT