Majoritet för bortre gräns i sjukförsäkringen

Sverigedemokraterna stödjer Allianspartiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen.

– Det är helt absurt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT.

I socialförsäkringsutskottet reserverade sig de fyra Allianspartierna för ett återinförande av den bortre tidsgränsen. Men eftersom SD då inte stödde den reservationen, så blev det ingen majoritet i utskottet för ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

Men när betänkandet debatterades i dag i riksdagen, meddelade SD:s företrädare att man stödjer förslaget. Därmed skulle det finnas en majoritet i riksdagen för att uppmana regeringen att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som infördes av Alliansregeringen men avskaffades av den nuvarande regeringen.

Behövs tidsgräns

– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.

– Det här är naturligtvis inte det enda vi föreslår men det är en viktig princip för att komma bort från de långa, passiva sjukskrivningarna där det aldrig görs en bedömning av arbetsförmågan. Sverige är det enda land i Europa som inte har en sådan här gräns, säger han.

Måste förklara

Men Annika Strandhäll stretar emot.

– Vi hade en bortre parentes mellan 2010 och 2014. Ulf Kristersson var då ansvarig för sjukförsäkringen. Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

– Jag kommer att vara väldigt tydlig gentemot riksdagen, för det här är något vi har prövat med ganska förödande resultat som inte fungerar. De behöver förklara varför det behövs en bortre gräns i sjukförsäkringen, säger Strandhäll.

Beslutet fattas klockan 16 i eftermiddag.

TT