Löfven och Kristersson ense om mycket i duell

LSS-lagstiftningen som styr den statliga assistansen för funktionshindrade måste göras om, det var de båda statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson överens om i TV4:s avslutande duell inför valet.

– Vi vill i en bred överenskommelse se över lagen så att människor får det som de har rätt till, sade statsministern och Moderatledaren höll med, även om denne också tryckte på att det fusk som bedöms förekomma i assistansersättningen också måste motverkas mer i en ny lagstiftning.

Ganska överens

Det blev, åtminstone inledningsvis en duell utan större konflikter. Kanske berodde det på det var frågor som de bådas partier trots allt är grovt överens om: att öka försvaret, höja pensionsåldern och att satsa på polisen.

Det tidigare SVT-ankaret Claes Elfsberg hade lyckats få in en fot bland frågeställarna i publiken och undrade varför det anses vettigt att sparka ut alla över 67, att människor som inget hellre vill än att jobba kvar, som han själv, inte får det.

– Vi ska skärpa lagen så att det blir emot lagen att åldersdiskriminera, sade statsministern och tillade att åldern för möjlighet att jobba kvar ska höjas till 69 år.

Moderatledaren tyckte att staten måste föregå med gott exempel när det gäller att låta folk jobba kvar. Men då krävs det också mer satsning på utbildning och omställning under hela arbetslivet.

Inte till 75

Kristersson fjärmade sig lite från sin företrädare Fredrik Reinfeldts tal om att det kanske blir arbete upp till 75 års ålder för dagens yrkesverksamma.

Det var två statsministerkandidater som borde vara lite stukade som stod på scenen i Linköpings kongresshall, båda partierna ser ju ut att tappa rejält i valresultat jämfört med 2014. Valrörelsen har varit kort men intensiv.

De kommer också båda att få problem i försöken att få ihop en regering som kan få igenom budgetar och politik i riksdagen, eftersom Sverigedemokraterna behåller rollen som vågmästare. Den hårda tonen i valrörelsen mellan statsministern och Allianspartierna måste snabbt läggas åt sidan om de har tänkt sig att få ihop något som kan beröva SD deras möjlighet att spela ut S och de borgerliga mot varandra.

TT