Lycklig ICAN-chef hoppas på svensk underskrift

"Äntligen!" utbrister den svenska chefen för Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN – som tilldelas Nobels fredspris för 2017.

Nu hoppas hon att trilskande stater som Sverige snarast ska skriva under FN-konventionen för kärnvapenavveckling.

– Jag är överväldigad, otroligt ärad, över att äntligen ha vunnit det här priset. Det är ett väldigt symboliskt pris, för det långa arbetet mot kärnvapen som civilsamfundet har gjort i årtionden, säger en glad Beatrice Fihn till TT över telefon.

ICAN:s svenska generalsekreterare beskriver priset som otroligt betydelsefullt för många, från aktivister världen över till överlevare.

– Många aktivister har kämpat med frågan i motvind i årtionden. . . Det betyder också väldigt mycket för överlevare från Nagasaki, Hiroshima och kärnvapentester runt om i världen.

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Välförtjänt

Nobelkommittén kopplar också priset till den världspolitiska situationen, där vissa länder moderniserar sina kärnvapenarsenaler och spänningen på den koreanska halvön är hög. "Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än vad den har varit på länge", skriver man i motiveringen.

Så sent som härom dagen gjorde Beatrice Fihn själv ett utfall mot USA:s president Donald Trump genom att på Twitter skriva att denne är "en idiot" (Donald Trump is a moron).

– Det var ett litet skämt, baserat på utrikesminister Tillersons kommentarer häromdagen, skrattar hon – men skräder samtidigt inte orden om ledaren.

– Donald Trump hotar med att använda kärnvapen, vilket är otroligt riskabelt och aggressivt och mycket bekymmersamt. Han ökar osäkerheten i världen just nu, snarare än att jobba för mer säkerhet för oss alla, säger hon i en separat intervju med TT och norska NTB.

Snabbare underskrift?

Vem som ska ta emot priset vid festligheterna i Oslo den 10 december är fortfarande oklart, även om Beatrice Fihn själv är en stark kandidat.

Att just ICAN prisas får en extra krydda i Natolandet Norge, eftersom den norska regeringen inte vill skriva på FN:s konvention om ett kärnvapenförbud. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är nöjd med utnämningen som hon beskriver som "välförtjänt".

– Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.

Men Wallström vill inte garantera att Sverige nu kommer gå snabbare fram med ett undertecknande av FN-avtalet.

– Den här konventionen beslutades under mycket kort tid. Det innebär att vi, precis som alla andra länder, vill ta tid och se hur det kommer att överensstämma med vår lagstiftning och andra avtal och konventioner, säger hon.

Nobelkommittén hoppas ändå att priset ska skynda på staters beslut att skriva under FN-konventionen. Man poängterar att vapen som landminor, klusterammunition och biologiska och kemiska stridsmedel tidigare förbjudits genom internationella avtal. "Kärnvapen är än mer destruktiva, men har fortfarande inte blivit föremål för ett liknande internationellt förbud. Genom sitt arbete har ICAN bidragit till att täppa till det här juridiska hålrummet", heter det i motiveringen.

Även ICAN riktar in sig på de länder som har kärnvapen:

– Användning av kärnvapen, hot om att använda kärnvapen, att ha och utveckla kärnvapen är illegalt enligt internationell lag, i och med avtalet. Det kommer de att behöva förhålla sig till, säger Fihn.

– Till länder som Sverige säger vi att det är otroligt viktigt att de skriver på, ratificerar avtalet, och stödjer kampanjen.

"Värdigt pris"

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är en av de aktörer som arbetat med ICAN under flera år.

– Vi är många som har behövt det här, att känna att gräsrötterna gör skillnad och att vi kan fortsätta orka lite till. På så sätt är det ett brett och värdigt pris, säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström till TT.

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, beskriver valet av fredspristagare som utmärkt.

– Jag är mycket glad. Det ligger rätt i tiden att ge priset till dem som jobbar mot kärnvapen. Det har Nobelkommittén gjort tidigare, men det var tolv år sedan man uppmärksammade kärnvapenfrågan ordentligt, säger han till TT, och tillägger:

– Jag hoppas att det skickar ett tydligt meddelande till stormakterna om vikten av att verkligen göra något när det gäller kärnvapenfrågor.

TT