Röjde skog för att odla cannabis

Cannabisodlingen på en gård utanför Bengtsfors var omfattande. Skog har röjts för att ge plats för nya plantor och odlingen har pågått i minst ett par år.

Nu har polisen skördat och odlaren sitter i häkte, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Det var ett tips som ledde till att polisen den 5 juli grep en man i 35-årsåldern. Han häktades några dagar senare.

– Det var omfattande. Det var terrassodlingar, och ganska stora ytor som tagits i anspråk. Man hade fällt skog för att bryta mark och plantera, säger polisinspektör Birgit Stelzer, som leder utredningen, till TT.

Hur stor odlingen var till ytan kan hon inte ange exakt. Kanske något mindre än en fotbollsplan, bedömer hon. Det fanns plantor både under lampor inomhus, utomhus och i odlingstunnlar under duk.

Odlingen är en av de större som polisen avslöjat.

– För det mesta är det ett par kvadratmeter ute i skogen, med 10–15-plantor. Det här är något helt annat, nästan industriell verksamhet, säger hon.

Den misstänkte hävdar att omfattningen inte når upp till gränsen för grovt narkotikabrott, och att odlingen var i medicinskt syfte. Men den förklaringen tror inte polisen på. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid fem kilo cannabis och enligt Birgit Stelzer rör det sig här om betydligt mer.

TT