Burmas Suu Kyi håller tal om försoning

Burmas ledare Aung Sang Suu Kyi håller i nästa vecka ett tv-sänt tal till nationen med anledning av rohingyakrisen. Detta efter internationell kritik mot att hon inte fördömt det massiva våld som tvingat hundratusentals ur den muslimska minoritetsgruppen att fly.

Fredspristagarens anförande den 19 september kommer att handla om nationell försoning och fred, enligt regeringstalesmannen Zaw Htay. Tidigare berättade Htay att Suu Kyi ställt in nästa veckas resa till FN:s generalförsamling i New York, bland annat för att jobba med "intern fred och stabilitet".

Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att läget i Burma är "mycket allvarligt och snabbt försämrat" och manar Suu Kyi att visa handlingskraft mot våldet.

Inmålad i hörn?

Wallström vill inte säga direkt om hon personligen är besviken på att fredspristagaren Suu Kyi hittills inte fördömt våldet.

– Det finns förstås enorma förväntningar på Aung Sang Suu Kyi, hennes rykte och hennes – kan man nästan säga – hjältegloria gör henne till en ledarfigur som alla tittar till när det uppstår kriser och utmaningar av det här slaget, säger hon.

– Därför tror jag också att besvikelsen har varit stor, därför att man upplever att det inte har kommit tillräckligt tydliga budskap. Det har inte handlats från Myanmars (ett annat namn på Burma) sida på ett sätt som kunnat förhindra de här våldsamheterna och allt det hemska som gruppen rohingya har utsatts för.

De senaste veckorna har världsledare, människorättsorganisationer och andra fredspristagare – bland dem Malala Yousafzai och Desmond Tutu – manat Suu Kyi att agera för att stoppa våldet mot den muslimska minoritetsgruppen. Sedan slutet av augusti har över 370 000 rohingyer flytt från delstaten Rakhine till Bangladesh. FN har varnat för etnisk rensning, de som satt sig i säkerhet har vittnat om fasor som nedbrunna byar och utomrättsliga avrättningar.

Bedömare säger att Suu Kyi är inmålad i ett hörn av landets mäktiga militär, att hon inte vågar utmana den. När det offentliggjordes att fredspristagaren inte reser till FN:s generalförsamling nämndes inte de flyende rohingyerna, i stället talades det om terrorattacker i Rakhine.

Vill ha tillträde

FN:s säkerhetsråd håller i dag ett extra möte om situationen i Burma, på begäran av Sverige och Storbritannien. Margot Wallström framhåller att världssamfundet måste agera politiskt.

– Nu vill vi ha slut på våldet. Vi vill att Myanmar och Aung Sang Suu Kyi ska vara väldigt tydliga i att det här måste upphöra och att man visar den handlingskraften.

Utrikesministern säger att säkerhetsrådsmötet kommer att handla om hur man ska arbeta för att undvika en humanitär katastrof, om respekt för internationell rätt och om humanitärt tillträde till delstaten Rakhine.

– Bland annat har man tillsatt en undersökningskommission som man gärna vill skicka dit, men den har inte fått tillträde.

Se över bistånd

Även Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, betonar vikten av humanitärt tillträde. Hon säger att kanalerna för blågult bistånd kommer att ses över – så att biståndspengar inte hamnar hos militären, som anklagas för övergrepp mot rohingyer.

– Vi ser, med tanke på utvecklingen, att behoven av stöd för mänskliga rättigheter och försoning kommer att öka, säger hon.

Liksom Wallström har Lövin mött Suu Kyi personligen och tagit upp rohingyafrågan, bland annat i Stockholm i juni. Suu Kyi ska ha sagt att hon vill att de rekommendationer som en kommission ledd av FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lagt fram blir verklighet. De innefattar bland annat medborgarskap och rätt till skolgång för rohingyer.

TT