Socialisten Sánchez ny spansk premiärminister

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har förlorat misstroendeomröstningen i parlamentet. Det innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez tar över makten. Han får en svår uppgift i att hålla ihop sitt bräckliga regeringsunderlag.

En majoritet av ledamöterna i Spaniens parlament har röstat för misstroendeförklaringen mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Röstningen skedde öppet, där varje ledamot ropades upp, reste sig i bänkraden och svarade "ja" eller "nej".

Tystnaden i salen tätnade när det var Mariano Rajoys tur, och han hastigt reste sig upp och som väntat uttryckte ett symboliskt nekande.

Strax efter halv tolv var processen över. Röstsiffrorna landade på 180 mot 169, enligt tidningen El País sammanräkning. En ledamot avstod från att rösta.

Resultatet innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez, från socialistpartiet PSOE, blir ny premiärminister. När det stod klart klev Rajoy fram till Sánchez och skakade hans hand.

– Det har varit en ära att ha varit regeringschef, sade Rajoy i ett tal inför parlamentet före omröstningen.

– Tack till alla spanjorer för att ni har gett mig era sympatier och ert stöd och god lycka åt alla er, för Spaniens bästa.

Bakgrunden till omröstningen är den senaste tidens avslöjanden av omfattande korruption inom regerande Partido Popular (PP).

"Skamlösa politiker"

Det lilla baskiska, nationalistiska partiet EAJ-PNV blev tungan på vågen när det på torsdagen meddelade att det skulle rösta emot Rajoy. Med partiets fem mandat kunde socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez nå strax över de 176 röster som krävdes för att peta premiärministern.

Sánchez har lovat att utlysa nyval – men först efter att ha regerat tillräckligt länge för att återställa "institutionell stabilitet". I själva verket handlar det om att han vill hinna odla en aning statsmannamässighet för att förbättra sina opinionssiffror innan han vågar gå till val, enligt bedömare.

Sánchez regering lär dock bli instabil då PSOE, som enbart har 85 parlamentsplatser, måste förlita sig på stöd från en brokig skara partier.

– Det är mycket som fortfarande är en öppen fråga, inte minst när det gäller regeringens sammansättning. Det återstår också att se vad det blir för ledarskap inom PP, det är också högst oklart, säger Jakob Lewander, statsvetare och Spanienkännare, till TT.

Han befinner sig på plats i Spanien och hos befolkningen i allmänhet märks ett slags trötthet och en uppgivenhetskänsla, säger han.

– Folk jag talar med säger att politikerna är skamlösa, men att "det är som det brukar, vad ska man göra?".

Bistra kommentarer

Tidningen El Mundo refererar till såväl de gamla grekerna som Machiavelli för att beskriva den politiska situationen i Spanien i dagens ledartext.

"Det partipolitiska kalkylerandet har återigen gjort sig till herre över politiken och förnuftet har ingen försvarare bland vår oansvariga styrande klass", skriver tidningen.

Även Spaniens största morgontidning El País ger en dyster bild av läget i landet och vad den beskriver som en allt djupare kris för det demokratiska systemet.

Den största dagstidningen i den självständighetsivrande regionen Katalonien, La Vanguardia, konstaterar skadeglatt: "Farväl Rajoy".

TT