Inget ljus i sikte för tyska samtal

Efter över 20 timmars diskussion har Tyskland fortfarande ingen ny regering i sikte. Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD har fortsatt sina samtal under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.

– Det kommer fortfarande att ta en stund, sade kristdemokraten Stephan Mayer när han lämnade samtalen på SPD:s huvudkontor tidligt på fredagsmorgonen.

Vid 05.30 hade sonderingssamtalen mellan CDU, systerpartiet CSU och SPD pågått i över 20 timmar.

Samtalen syftar till att ge svar på frågan om partierna har tillräckligt mycket gemensamt för att det ska vara meningsfullt att gå vidare med formella koalitionssamtal. Stötestenarna uppges vara skatter, migration och sjukförsäkringar.

Om samtalen blir framgångsrika kommer SPD:s ledning under fredagen att rekommendera att formella koalitionssamtal inleds.

En av mötets deltagare sade under natten till tyska tidningen Bild att förhandlingarna har hamnat i ett dödläge.

Mer än tre månader efter valet är en regering fortfarande inte bildad. CDU fick inte majoritet i valet i september och måste hitta samarbetspartners för att styra Europas största ekonomi. Ett tidigare försök att bilda koalition med två mindre partier kollapsade i mitten av november.

Inför samtalen sade Merkel i går att hennes konservativa CDU skulle arbeta konstruktivt för att hitta de nödvändiga kompromisserna.

– Men vi är också medvetna om att vi behöver verkställa rätt politik för vårt land, sade hon.

TT-AFP-Reuters