Greker får rösta om stödprogram

Grekerna får avgöra sin egen framtid. Greklands premiärminister Alexis Tsipras tänker hålla en folkomröstning om det förslag till stödprogram som regeringen håller på att förhandla fram med de internationella långivarna.

Omröstningen ska hållas den 5 juli, säger Tsipras.

Om det blir en uppgörelse att rösta om kan avgöras på lördagen, när euroländernas finansministrar träffas.

– I morgon måste det verkligen ske, av den enkla anledningen att det sedan måste hinna igenom parlamenten, först i Grekland och sedan i andra medlemsländer, konstaterade eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem till journalister i Haag på fredagen.

– I slutändan är allt vad vi behöver ett paket som kan få Grekland upp på fötter igen och för det krävs handling – och mer på reformfronten än på åtstramningsfronten, sade Dijsselbloem inför det ödesmöte som ska inledas i Bryssel klockan 14 på lördagen.

Senaste budet från Greklands långivare i Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen är en förlängning av nuvarande program i minst fem månader, värt 12 miljarder euro. 1,8 miljarder ska kunna betalas ut så fort Grekland "godkänt överenskommelsen med institutionerna och drivit igenom ett första lagpaket", heter det i förhandlingsdokument som AFP fått tillgång till.

Talade om utpressning

Frågan är bara vad den grekiska regeringen kan acceptera.

Premiärminister Alexis Tsipras var rejält kritisk på sin presskonferens efter fredagens toppmöte i Bryssel.

– EU:s grundläggande principer var demokrati, solidaritet, jämlikhet och ömsesidig respekt. Det byggdes inte på utpressning och ultimatum. Ingen har rätt att riskera dessa principer, sade Tsipras.

Vänsterledaren är bunden till vallöften från i vintras om att få slut på åtstramningspolitiken. Övriga euroländer är samtidigt starkt skeptiska till de åtgärder som regeringen i Aten hoppas på för att få ordning på ekonomin igen.

"Generöst erbjudande"

Båda sidor anser att det är motparten som måste agera.

– Acceptera det oerhört generösa erbjudandet, manade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter toppmötet i Bryssel.

Strax före det brådskande regeringsmöte i Aten på fredagskvällen uttryckte finansminister Yanis Varoufakis ändå något som skulle kunna tolkas som hoppfullt:

– Jag ser inget skäl till att vi inte kan nå en överenskommelse, sade han i Antenna TV enligt Reuters.

Å andra sidan gjorde Varoufakis klart att långivarnas begränsning till finansiering i fem månader inte är acceptabel.

Bland analytikerna lever ändå optimismen kvar. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror att förhandlingarna lyckas och att man därmed undanröjer det omedelbara hotet om ett grekiskt utträde ur eurozonen.

– Att Grekland bara kastar nycklarna och säger nu struntar vi i det här, det finns en sannolikhet för det scenariot, men jag måste säga att den bedöms som låg, säger Bergqvist till TT.

TT