Förundersökningarna läggs ned mot Macchiarini

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.

Men nu läggs förundersökningarna mot honom ned.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Det har inte gått att bevisa att Macchiarini skulle vara skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada.

Det beskedet lämnades av ansvariga åklagare vid en presskonferens på förmiddagen, där förundersökningen gicks igenom fall för fall.

Den första patienten remitterades från Island. Han hade en tumör i luftstrupen som kommit tillbaka. Den andra patienten kom från USA och led också av cancer.

– Det går inte att bevisa att operationen orsakat målsägandens död, säger kammaråklagare Jennie Nordin, och syftar på patienten som kom från USA.

Den tredje patienten var en kvinna från Turkiet, som hade skador i luftvägarna och dog efter en stor operation. Åklagarna beskriver skadorna som livshotande. Men även i detta fall läggs förundersökningen ner.

Oaktsamhet

En fjärde patient led av ett komplicerat tillstånd i svalget. Här använde sig Macchiarini av en beprövad metod. En vecka efter operationen 2011 drabbades patienten av andningsstopp och hjärtstillestånd. Till följd av det inträffade drabbades patienten av allvarliga skador, men förundersökningen om vållande till kroppsskada, grovt brott läggs ned.

– Vår uppfattning är att oaktsamheten ökar med varje operation som genomförs, säger Jennie Nordin.

Vid presskonferensen ställdes frågan om möjligheterna till att ställa Macchiarini till svars är straffrättsligt uttömda.

– Ja enligt min bedömning är de det, svarar Jennie Nordin.

Vet inte vad han gör

Paolo Macchiarini har väckt internationell uppmärksamhet för sina transplantationer med konstgjorda organ.

Under 2011 och 2012 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.

I juni förra sommaren delgavs Paolo Macchiarini misstanke om brott, men kirurgen har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna, säger Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Åklagarna uppgav vid presskonferensen att de varken vet var Macchiarini är, eller vad han gör.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Björn Hurtig till.

Både Hurtig och Macchiarini är förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt, säger Hurtig.

Han och hans klient fick ta del av beslutet precis före presskonferensen. Nu ska Macchiarini få läsa beslutet på engelska i lugn och ro för att kunna komma med fler kommentarer vid ett senare tillfälle, enligt Hurtig.

TT