Tre dagars landssorg för ubåtsbesättning

Argentinas president Mauricio Macri har utlyst tre dagars landssorg efter att ubåten Ara San Juan hittats på havsbottnen, ett år efter att den försvann med 44 personer i besättningen. Men de anhöriga är djupt kritiska till hanteringen av fallet.

– Nu går vi in i en fas av ingående utredningar för att ta reda på sanningen. Det är nödvändigt av respekt för våra hjältar och deras familjer, vilka jag önskar all styrka i detta svåra ögonblick, sade Macri i ett tal till nationen på lördagskvällen lokal tid.

Nyheten om att ubåten hittats på Atlantens havsbotten, omkring 50 mil utanför kuststaden Comodoro Rivadavia i södra Argentina, väckte starka känslor bland de anhöriga.

"Svåra dagar"

Upptäckten gjordes av det privata amerikanska företaget Ocean Infinity och offentliggjordes på fredagskvällen lokal tid, dagen efter årsdagen av försvinnandet den 15 november.

– Det har varit 365 mycket svåra (dagar) för alla, men särskilt för de anhöriga. Detta är en sorgens dag. Det handlar om en hjältinna och 43 hjältar som är oersättliga i sina älskades liv, sade Macri.

Familjemedlemmarna följde presskonferensen om upptäckten tillsammans från ett hotell i hamnstaden Mar del Plata. Många var upprörda över beskedet att vraket troligtvis inte kommer att kunna bärgas på grund av den stora kostnaden för ett sådant projekt.

Misstänksamma

Flera var också misstänksamma kring att upptäckten offentliggörs precis efter årsdagen av försvinnandet.

– Staten och militären har dolt sanningen för oss. De visste redan förra året att den (ubåten) låg där. De har drivit med oss; medan vi har demonstrerat har Macri spelat golf, säger en kusin till en av besättningsmännen till tidningen El Clarín.

– Nu måste de bärga den så att rättsväsendet kan utreda vad som hände och ställa de ansvariga till svars, säger Juan Aramayo, far till en av ubåtens tekniker.

TT