Stenkastningsvåg i utsatta områden

Det har varit oroligt i flera socialt utsatta områden i landet under våren. Unga som kastar sten mot polis och brandkår är inte längre ett storstadsfenomen, enligt polis och forskare.

En kväll för drygt en vecka sedan sattes sopor i brand vid en livsmedelsaffär i området Tjärna ängar i Borlänge. Redan när räddningstjänsten kom small det i plåten berättar brandmän, och när bilarna lämnade området följde en skur av mindre stenar. Det var första gången räddningstjänsten i Dalarna fick stenar kastade mot sig. Kvällarna som följde har både väktare, personalen i mataffären och taxibilar utsatts för stenkastning i området.

Under april och maj har det varit oroligheter med stenkastning mot polis och även mot brandkår på fler platser i landet, bland annat i Örebro, Uppsala, Borlänge och i Norrköpings Klockartorpet som polisen inte ens räknar som ett socialt och kriminellt utsatt område.

"Politiska beslut bakom"

Problemen är följden av drygt 20 års ekonomisk segregation och inget unikt för storstäderna, menar Per Olof Hallin, professor i kulturgeografi som samarbetat med polisen vid kartläggningen av så kallade utsatta områden.

– Det har funnits en potential och förutsättningar för den här utvecklingen både i de här och många andra städer, säger han. Det räcker, menar han att områden med social utslagning får en tillräckligt stor tillväxt av killar i rätt ålder för att problemen ska börja.

– Jag tror att man lär sig via media och tv, en slags social inlärning, att man kan göra så här och så sprids det, säger han.

Han menar att det som händer i områdena är en följd av politiska beslut och att skolan, som den viktigaste faktorn, har misslyckats att ge stora grupper resurser nog att skaffa sig arbete och gott liv. Därför förutser han också fler utbrott, och på fler orter.

Fortsatta problem

Inte bara han utan även poliser som arbetar lokalt förutser bråk och stenkastning på fler och nya platser, och då även utanför storstäderna.

– De här utbrotten är inga dagsländor, säger Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Borlänge.

– Oftast sker den här typen av oroligheter inte bara på en plats. Det ser snarare ut som det sprider sig och just nu spökar det på ett antal områden i landet. Det kan vara så att nu när det börjar bli ljust och varmt är det enklare att vara utomhus och göra sådant här, säger han.

TT