Val i ett delat Hongkong

Hongkongs demokratirörelse försöker att vinna tillbaka platser den förlorat i fyllnadsvalet som hålls i dag.

De fyra platserna som ska tillsättas i det halvautonoma territoriets parlament blev vakanta sedan Peking diskvalificerade sex prodemokratiska ledamöter efter valet 2016. De förlorade sina platser sedan Kina gjort en särskild tolkning av Hongkongs grundlag, och slagit fast att ämbetseden måste avläggas "allvarligt och ärligt". Bland annat hade ledamöterna lagt in svordomar i eden eller viftat med flaggor med texten "Hongkong är inte Kina".

Peking är märkbart irriterat över den prodemokratiska rörelsen. Inför valet har man beslutat att Agnes Chow, och flera andra prodemokratiska kandidater, inte får ställa upp. 21-åriga Chow var en av frontfigurerna för paraplyrörelsen som låg bakom de massprotester 2014 som krävde politiska reformer.

Att förlora någon av de fyra platserna skulle vara ett hårt slag för prodemokraterna – av de sammanlagt 70 platserna har de bara 24, vilket är knappt den tredjedel som behövs för att lägga in veto.

Dagens val sammanfaller med att Kinas parlament röstar om en grundlagsändring som öppnar för att Xi Jinping kan sitta kvar som president på obestämd tid. Det spär på demokraternas oro, då presidenten vid ett besök i juli meddelade att han inte tänker tolerera att Hongkong ifrågasätter Pekings auktoritet.

TT-AFP-Reuters