Åklagare utreder Karolinska efter cancerköer

Karolinska universitetssjukhuset tackade nej till hjälp utifrån med att operera akut cancersjuka. Två personer i kön avled och nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till annans död, skriver Dagens Nyheter.

Karolinska har gjort tre anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria efter att cancerpatienter opererats för sent. Förundersökningen omfattar de tre patienterna och ytterligare en patient som intervjuats i DN och som nu får livsuppehållande åtgärder.

Förundersökningen leds av sjukvårdsåklagare vid Västerorts åklagarkammare, och Paul Beijnes, förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syd, har på eget initiativ upprättat en polisanmälan.

– Här kan man misstänka ett inslag av underlåtenhet, som också lagutrymmet stipulerar. Jag bedömer att det kan röra sig om grovt vållande till annans död, säger Paul Beijnes till DN.

– Flera personer har inte tagit den hjälp man har kunnat få trots att alla vet att man måste agera snabbt. Det finns ju också en tidsram för när patienterna ska ha sin operation och den är överskriden. Dessutom har patienter avlidit.

TT