"Se det som en förtroendeskapande åtgärd"

Några omvälvande resultat kanske inte var att vänta vid mötet på Backåkra. Men för säkerhetsrådet självt kan det spela desto större roll, enligt professor Peter Wallensteen.

– Det är en förtroendeskapande åtgärd, det återuppbygger lite av det förtroende som rasat under de sista veckorna, säger Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, till TT.

– Om man betraktar det som det så sätter man inte ribban så högt. Vi ska vara realistiska.

Under det informella mötet på den svenska landsbygden, utan stora mötesbord och pappersluntor, har frågan om Syrien stått högt på dagordningen.

I och med att säkerhetsrådets permanenta medlemmar har vetorätt har överenskommelser om Syrien gått i stöpet, gång på gång, i flera års tid. Medlemsländerna uttalar nu en gemensam vilja att återupprätta en dialog om kriget och uppges under helgen ha "tagit steg i den riktningen".

Även där bör man dock lägga ribban på en rimlig nivå, enligt Peter Wallensteen:

– Säkerhetsrådet är en återspegling av stormakternas relationer. Men det kan också öppnas nya möjligheter i säkerhetsrådet, det kan komma idéer från det här som går tillbaka till länderna och får huvudstäderna att tänka om lite grann och se nya möjligheter.

TT