Dömda våldtäktsmän ofta födda utomlands

De senaste fem åren har 843 män dömts i Sverige för våldtäkt eller våldtäktsförsök. 58 procent av dem är födda utomlands, visar en granskning som Uppdrag granskning gjort.

Hittills har det inte gjorts någon forskning på varför utrikesfödda är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken, något både politiker och brottsforskare efterlyser. Så sent som i våras öppnade Brå för att genomföra studier kring sexualbrott och gärningsmäns ursprung.

Nu har Uppdrag granskning gått igenom samtliga fällande domar de senaste fem åren. Granskningen visar att över hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa, nästan 40 procent kommer från Mellanöstern eller Afrika. För överfallsvåldtäkter är siffran högre, 97 av 129 är födda utanför Europa.

Drygt åtta av tio av de dömda gärningsmännen var födda i ett annat land. 40 procent av dem hade varit i Sverige ett år eller mindre.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki förbereder en ansökan om anslag till forskning om vad som ligger bakom överrepresentationen.

– Många av dem har inte levt över huvud taget i sina länder utan lämnat dem väldigt tidigt. Många av dem har efter detta levt på gator i Teheran, i Paris, i Stockholm. De har levt i grovt maskuliniserade miljöer och bara umgåtts med andra män. De har levt under väldigt svåra omständigheter och rätt ofta försörjt sig på brott, säger han till Uppdrag granskning.

– Hur mycket är etnicitet och hur mycket är fattigdom? frågar han sig.

TT