Sänke för Clinton, draglok för film

Filmdokumentären "Weiner", som nyligen hade premiär, fick oväntad draghjälp av den senaste politiska bomben i USA. För presidentkandidaten Hillary Clinton är turerna ett sänke, men regissörerna Josh Kriegman och Elyse Steinberg har anledning att jubla.

Sedan USA:s federala polis FBI avslöjat att den granskar nya mejl kopplade till Hillary Clinton, tog det inte lång stund för New York Times att avslöja att materialet hittades i elektronisk utrustning som tillhör paret Huma Abedin och Anthony Weiner.

Abedin är vicechef i Hillary Clintons presidentvalskampanj och var också en av hennes närmaste medarbetare på amerikanska UD när det var full rulle i den privata e-postserver som utrikesministern fick installerad i sitt och maken, ex-presidenten Bill Clintons, hus i Chappaqua utanför New York.

New Yorks "okrönte prins"

Och han? Ja, dokumentärens huvudperson Anthony Weiner är Abedins make, och i somras spekulerade Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson att Shakespeare nog hade författat en pjäs om honom – om det på bardens tid varit "gångbart att skicka oljemålningar av sitt könsorgan till unga kvinnor".

Shakespeare lade dock gåspennan på hyllan redan 1613, och i stället blev det en dokumentärfilm av filmakarna Kriegman och Steinberg. TT:s recensent Caroline Hainer beskriver verket, som hyllats av kritikerna, som både ett fascinerande personporträtt och ett roligt samtidsdokument.

Anthony Weiner var en gång New Yorks okrönte prins. Inte bara blev han invald i representanthuset sju gånger mellan 1999–2011, det var alltid med god majoritet. Aldrig mindre än 59 procent. Han var engagerad, kunnig och vältalig. Att han skulle kandidera till att bli stadens borgmästare 2013 var en självklarhet. Detta trots att han redan två år tidigare hade skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.

Trivs i rampljuset

Weiners sexskandaler har i dag en egen Wikipediasida, många gånger längre än sidan som handlar om hans person och gärning i politiken. Därför kan man, enligt Hainer, förstå Weiners vilja att ställa upp i filmen som tar avstamp kring borgmästarvalet för tre år sedan.

"Han vill förstås visa att han är mer än några omdömeslösa sexmeddelanden. Samtidigt är det uppenbart hur bra han trivs i rampljuset, hur svag han är för uppmärksamhet och smicker, skriver Caroline Hainer.

Weiners fru Huma Abedin förekommer i utkanten av dokumentären, och Hainer skriver att hon är en "glimt av förnuft, balans och professionalism.

Weiner är snarare en charmig men onåbar narcissist. Vilket såklart gör honom till ett fascinerande subjekt i en dokumentär", konstaterar TT:s recensent.

TT