Nederländerna: Moskva bakom MH17-nedskjutning

Nederländerna och Australien pekar ut Ryssland som ansvarigt för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014. Detta efter att utredare slagit fast att roboten kan knytas till ett ryskt militärt förband.

I ett uttalande från det nederländska parlamentet meddelar Nederländerna och Australien att Ryssland ska "ställas till svars för sin roll" i nedskjutningen av MH17 över västra Ukraina 2014. Att peka ut en nation som ansvarig för en flygkrasch kommer att innebära en "komplex, rättslig process" meddelar parlamentet, och bjuder in Ryssland till en dialog om frågan.

Det är första gången som Nederländerna så tydligt pekar ut Ryssland som delaktigt.

I går slog utredarna från den internationella kommissionen för första gången fast att roboten som sköt ned flygplanet kan knytas till ett ryskt militärt förband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i Kursk.

Nederländernas utrikesminister Stef Blok säger att de senaste slutsatserna pekar mot att "Ryssland är direkt involverat" i nedskjutningen.

Utredarna har tidigare kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38. Den ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av pro-ryska rebeller i landet.

Utredarna har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten.

Ryssland har hela tiden nekat till all inblandning i händelsen, och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt.

TT-Reuters